Hopp til innhold

Fare for selvskryt denne uken

SV er allerede ferdig, og de neste åtte dagene skal resten av stortingspartiene fortelle hva de har fått til og hva de skal få til. NRK har sett på det de vil og det de nødig snakker om.

Politikere

Knut Arild Hareide (KrF), Jens Stoltenberg (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp), Erna Solberg (H) Trine Skei Grande (V) og Siv Jensen (Frp) skal denne uken fortelle hva de har fått til, og hva de skal få til.

Foto: Scanpix/NRK

Professor i statsvitenskap, Hanne Marte Narud

Hanne Marte Narud

Foto: NRK

Skal vi tro professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud ved Institutt for samfunnsforskning på Universitetet i Oslo kommer fremleggelsene til å dele partiene i to leire; de som er i regjering og de som er utenfor.

– Generelt sett kan vi si at regjeringspartiene kommer til å signalisere og reklamere for det de som parti har fått til i regjering. Her vil det være viktig å få frem at de respektive seirene for partiet ikke hadde vært mulig uten å sitte i en flertallsregjering, sier Narud.

Opposisjonen, det vil si Kristelig Folkeparti, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet har en annen utfordring. I og med at den rødgrønne regjeringen har flertallet på Stortinget, er seirene begrenset. Derfor må disse partiene snakke mer rundt hva de hadde ønsket de kunne oppnå, og hva de på sikt kan oppnå.

– Opposisjonen kommer til å bli tvunget til å diskutere et regjeringsalternativ til den sittende regjeringen, sier Narud.

Mandag: Kristelig Folkeparti

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Kristelig Folkeparti og partileder Knut Arild Hareide er det første partiet som oppsummerer året denne uken. Med seg i kofferten har partiet meningsmålinger som stort sett kretser rundt samme resultat som valgresultatet i stortingsvalget i 2009.

Les også: Varsler gigantisk togsatsing ved regjeringsskifte
Les også: Klimaforhandlinger uten Frp - Jensen irritert på Høyre
Les også: – Jens er redd for konfrontasjon

Da fikk partiet en oppslutning på 5,5 prosent. I NRKs siste meningsmåling i juni i år, fikk partiet 5,0 prosent. Det er en nedgang på et halvt prosentpoeng og ville ført til at partiet hadde miste ett mandat og gått fra 10 til 9 representanter på Stortinget dersom dette var valgresultatet.

Ifølge Narud har imidlertid partiet mye å fare med på oppsummeringen.

– Som et opposisjonsparti med en flertallsregjering er det i utgangspunktet ikke mulig å få gjennom noen ting. Likevel kan partiet ta noe av æren for at Klimaforliket ble slik det ble. Samtidig har partiet mange friere om dagen, og de viser at de kan samarbeide både mot høyre og venstre, sier Narud.

Det er kommentator Åshils Mathisen i Vårt Land enig i.

– Klimaforliket er nevnt, men jeg tror også Hareide vil snakke mye om familiepolitikken til partiet. Det er her KrF legger all sin tyngde, og Hareide tenker nok han skal ta opp arven etter Valgjerd Svarstad Haugland, sier Mathisen.

Hun sier partilederen sjelden kvier seg for å snakke også om de vanskelige temaene for partiet, men at blant annet fremleggelsen av programforslaget til ny samlivslov ble rotete.

Ifølge Narud ligger utfordringen til KrF i å synliggjøre hvorfor KrF som parti er nødvendig i norsk politikk.

– Jeg vil tippe at abortspørsmålet og klassiske moralspørsmål vil være vanskelig for dem i dag, samtidig som det her også ligger en mulighet ettersom ikke alle er like begeistret for den voldsomme sekulariseringen i samfunnet, sier Narud.

Kristelig Folkeparti på NRKs meningsmålinger

Parti

Valg -09

Jan -12

Feb -12

Mars -12

Apr -12

Mai -12

Juni -12

Diff Jan-juni

Diff valg 09-juni

Kristelig Folkeparti

5,5

6,1

5,4

6,0

5,4

6,0

5,0

-1,1

-0,5

Tirsdag: Statsministeren

Video Kaller inn partene i lønnsoppgjøret

Jens Stoltenberg

Foto: Nyhetsspiller

Tirsdag skal statsminister Jens Stoltenberg oppsummere siste halvår. Det gjør han i en situasjon der han selv er klart den mest populære statsministerkandidaten blant velgerne, men der begredelige målinger for regjeringspartnerne og jevnt fallende kurve også i Arbeiderpartiet gjør at koalisjonen ligger an til å miste regjeringsmakten etter valget 2013.

Les også: Jens faller på statsministermåling
Les også: LO-leder Roar Flåthen: Streiker kunne vært unngått
Les også: – Tar lang tid før Europa kommer ut av problemene

For til tross for at NRKs statsministerbarometer viser at 46,1 prosent av norske velgere ønsker Stoltenberg som statsminister også etter valget, faller partiet han leder jevnt på målingene.

NRKs junimåling viser at oppslutningen til Ap har falt med 4,4 prosentpoeng i forhold til valgresultatet i 2009. Målingen viser også et fall på 3,9 prosentpoeng fra tilsvarende måling i januar i år (se tabell under).

– Jens Stoltenberg er en veldig populær statsminister som er veldig overbevisende når han skal selge egen og regjeringens politikk, sier Narud.

Han og partiet har imidlertid en del utfordringer. Spesielt i forhold til støttespillerne i Senterpartiet og SV.

– Han kommer nok til å forsøke å unngå å snakke om tap og problemer. Det siste halvåret har han ikke klart å tilfredsstille egne kjernetropper, som for eksempel under den siste streiken. Det var ikke noen «høydare». Samtidig har det vært stor misnøye med landbruksoppgjøret, noe som har gått utover regjeringspartner Senterpartiet, sier Narud.

Arbeiderpartiet på NRKs meningsmålinger

Parti

Valg 09

Jan -12

Feb -12

Mars -12

Apr -12

Mai -12

Juni -12

Diff jan-juni

Diff valg 09-juni

Arbeiderpartiet

35,4

34,9

35,1

34,1

30,5

31,4

31,0

-3,9

-4,4

Onsdag: Senterpartiet

Liv Signe Navarsete (SP)

Liv Signe Navarsete

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Senterpartiet fikk juling på den siste meningsmålingen i NRK før Stortingets sommerferie. Da falt partiet til 3,5 prosents oppslutning.

Les også: SV og Sp under sperregrensen
Les også: Gir jordbrukstilbodet skulda for dårleg Sp-måling
Les også: Nå skal det bli enklere for nordmenn å bygge på huset

Det er under sperregrensen og ville barbert partiets stortingsgruppe fra 11 til ett mandat dersom dette blir resultatet i valget høsten 2013.

– Senterpartiet vil nok snakke en del om de distriktspolitiske- og samferdselspolitiske sakene de har fått gjennomslag for, og de er der. De har imidlertid én stor utfordring, sier Narud.

Det er landbruksoppgjøret.

For til tross for at regjeringens landbruksmelding ga norske bønder håp om et godt oppgjør, lå resultatet langt under forventningene da oppgjøret lå på bordet.

– Reaksjonen ble voldsom, for bøndene følte seg lurt. Derfor straffes Senterpartiet på den siste målingen. Spørsmålet er om de kommer krypende tilbake hvis de ikke finner gode alternativer i andre partiers landbrukspolitikk, sier Narud.

Senterpartiet på NRKs meningsmålinger

Parti

Valg -09

Jan -12

Feb -12

Mars -12

Apr -12

Mai -12

Juni -12

Diff Jan-juni

Diff Valg 09-Juni

Senterpartiet

6,2

4,9

4,7

4,0

5,1

5,2

3,5

-1,4

-2,7

Torsdag: Høyre

Erna Solberg

Erna Solberg

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Høyre er antakeligvis det partiet som med lettest hjerte har kalt inn til oppsummeringen av siste halvår. For helt siden våren i fjor har det blåst en høyrevind over landet.

Les også: Høyre større enn Ap på ny måling
Les også: – Private kan få fart på utbygging av dobbeltspor
Les også: Går mot borgerlig ikke-angrepspakt

Og den har bare økt i styrke.

På NRKs meningsmåling i juni får partiet 29,5 prosent i oppslutning, mens Ap får 31,0 prosent. Enda mer hyggelig for partileder Erna Solberg og resten av partiet, er at fremgangen fra valget 2009 til målingen er på 12,3 prosentpoeng.

Fra målingen i januar til målingen i juni er fremgangen på 1,4 prosentpoeng.

– Det ser ut som om Høyre har truffet med måten de pakker inn og kommuniserer politikken sin på. De har fått en mykere profil med en populær leder, sier Narud.

Det bekreftes av NRKs statsministerbarometer. Der er Solbergs oppslutning jevnt økende, og i juni svarte 37,7 prosent at de ønsket høyrelederen som statsminister etter neste valg.

Da Erna Solberg holdt landsmøtetalen sin tidlig i mai, sa politisk redaktør Kyrre Nakkim i NRK at Solberg hadde holdt statsministertalen sin.

– Dette er Ernas talen der hun skal forklare forskjellene på Høyre og Arbeiderpartiet samtidig som hun skal berolige velgerne før neste valg, sa Nakkim.

Han mente talen smakte litt for mye av statsminister og litt for lite av opposisjon.

– Utfordringen til Høyre er å snakke om regjeringssamarbeid. Det er nok et spørsmål de synes er et dilemma, har dette vært et sårt punkt fordi avstanden mellom mellompartiene og Frp er slik som den er, sier Narud.

Høyre på NRKs meningsmålinger

Parti

Valg -09

Jan -12

Feb -12

Mars -12

Apr -12

Mai -12

Juni -12

Diff jan-juni

Diff valg 09-juni

Høyre

17,2

28,1

27,3

26,2

28,5

25,7

29,5

1,4

12,3

Mandag 25. juni: Venstre

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Venstre går inn i ferien med vissheten om at de er det eneste partiet som øker oppslutning fra forrige Stortingsvalg i tillegg til Høyre. Valgresultatet i 2009 var på 3,9 prosent. Det sendte partiet under sperregrensen, og stortingsgruppen ble dramatisk redusert til to representanter.

Les også: Klimaenighet på Stortinget
Les også: Mandag avgjøres «Lex Breivik»
Les også: Ny generalsekretær i Venstre

Etter dette har partiet klart å krype sakte men sikker over sperregrensen og fikk 5,7 prosents oppslutning på NRKs meningsmåling i juni. Det resultatet ville gitt 11 representanter på Stortinget, en økning på ni representanter i forhold til dagens situasjon.

– Venstre sliter med at dette er partiet mange velgere lurer på hva egentlig er. De har imidlertid klart å få en synlig profil på miljøpolitikken, sier Narud.

De klarte også, sammen med blant annet KrF, å sette et markant merke på klimaforliket som ble forhandlet frem i Stortinget for kort tid siden. Da var omkvedet at blant annet Venstre hadde fått til mer i klimaforliket utenfor regjeringen, enn SV hadde klart i regjering.

– Utfordringen deres er at Venstre er et parti mange liker, men ikke finner grunn til å stemme på, sier Narud.

Venstre på NRKs meningsmålinger

Parti

Valg 09

Jan -12

Feb -12

Mars -12

Apr -12

Mai -12

Juni -12

Diff Jan-Juni

Diff Valg 09-Juni

Venstre

3,9

3,7

6,5

3,3

4,6

4,2

5,7

2

1,8

Tirsdag 26. juni: Fremskrittspartiet

Siv Jensen

Siv Jensen

Foto: Kenneth Hætta

Fremskrittspartiet er det siste partiet på Stortinget som skal oppsummere halvåret og stake ut veien videre.

Les også: – Nå må politikerne holde igjen
Les også: «Ramona var faktisk mest positiv til listetoppen»
Les også: Trandum-innsatte slippes fri

– Frp bytter tradisjonelt mange velgere med Høyre, og en del med Arbeiderpartiet. De er ofte avhengige av at dagsorden handler om deres kjernesaker for å gjøre det veldig bra, sier Narud.

Det betyr at partiet tradisjonelt sett blir straffet når Høyre gjør det bra på meningsmålingene. Det tyder også NRKs målinger det siste halvåret på.

Oppslutningen til Frp og partileder Siv Jensen har nemlig falt med 4,4 prosentpoeng fra valgresultatet i 2009 til NRKs siste måling i juni. Målingen gir partiet en oppslutning på 18,5 prosent mot 22,9 prosent ved siste stortingsvalg.

Det positive for partiet ligger i at partiet har løftet seg gradvis fra en oppslutning på 15,8 prosent i NRKs januarmåling. Det betyr en fremgang på 2,7 prosentpoeng fra januar til juni.

– Nå fremstår partiet som et aktivt opposisjonsparti som forsøker å dempe den politiske retorikken som har holdt dem utenfor regjeringskontorene. Samtidig har de vært tydelige på at de ikke kommer til å gi ved dørene hvis det skal forhandles om regjeringsplattform etter valget 2013, sier Narud.

Det er imidlertid skjær i sjøen også for Frp.

– De får et dilemma når det gjelder innvandrings- og klimapolitikken, og forholdet til en eventuell regjering der sentrumspartiene kanskje skal med, sier Narud.

Fremskrittspartiet på NRKs meningsmålinger

Parti

Valg -09

Jan -12

Feb -12

Mars -12

Apr -12

Mai -12

Juni -12

Diff jan-juni

Diff valg 09-juni

Fremskrittspartiet

22,9

15,8

14,2

17,3

19,5

19

18,5

2,7

-4,4

Ferdig: Sosialistisk Venstreparti

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Sosialistisk Venstreparti har allerede hatt sin oppsummering før sommeren. Der måtte partiet forklare hvorfor de har gått fra en oppslutning på 6,2 prosent i siste stortingsvalg til en oppslutning som ligger og balanserer på sperregrensen.

Les også: SV og Sp under sperregrensen
Les også: - Tull å ikke tro dette er alvorlig
Les også: Jenteforsvaret fikk avslag

– Det er tull å late som om ikke de dårlige meningsmålingene er alvorlig. Det er et for dårlig nivå. Vi har ikke klart å være til stede i de debattene som er viktig for partiene, sa Lysbakken da han la frem partiets oppsummering.

I den siste målingen Norstat har gjort for NRK i juni 2012, er oppslutningen nede i 3,9 prosent. Det er under sperregrensen og ville redusert SVs stortingsgruppe fra 11 til ett mandat.

Lysbakken sa også at en ny rødgrønn regjering er helt avhengig av at SV gjør det bedre enn meningsmålingene i dag tilsier, og at partiet har klart å sette sitt tydelige preg på både Klimameldingen og stortingsmeldingen «barn på flukt».

Det er ikke NRKs politiske redaktør enig i.

Da NRKs meningsmåling i juni sendte partiet under sperregrensen, sa redaktøren blant annet:

– Da Lysbakken overtok som leder i SV sa partiet at de skulle markere seg i klimameldingen og meldingen om barn på flukt. De skulle også bredde ut partiet. Det har ikke lykkes, sier Nakkim.

Han sier begge stortingsmeldingene har blitt vasne sett fra SV-velgernes ståsted, og at partiet mangler sakene som kan skape entusiasme ett år før neste valg.

Sosialistisk Venstreparti på NRKs meningsmålinger

Parti

Valg 09

Jan -12

Feb -12

Mars -12

Apr -12

Mai -12

Juni -12

Diff Jan-Juni

Diff valg 09-Juni

Sosialistisk Venstreparti

6,2

3,5

4,2

5,6

4,6

4,1

3,9

0,4

-2,3

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger