Hopp til innhold

Klimaenighet på Stortinget

De rødgrønne er enige med Høyre, Venstre og KrF om et nytt klimaforlik. Frp er holdt utenfor.

Helga Pedersen (Ap)

Helga Pedersen har vært sentral i forhandlingene fra Arbeiderpartiet.

Foto: Mette Ballovara / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Enigheten omfatter mer penger til et klimafond for næringslivet, bedre kollektivtiltak i storbyene og mer penger til Enøk-tiltak.

Opposisjonen mener de har bidratt til å dra regjeringens politikk i en mer miljøvennlig retning.

Forhandlingene ble gjenopptatt denne uken etter å ha brutt sammen fredag.
Et forlik mellom flest mulig partier har vært ønskelig fordi det vil gjøre klimapolitikken forutsigbar uavhengig av hvilke partier som har regjeringsmakten.

– Urimelig at ikke Frp fikk være med

Jan Tore Sanner

Høyres Jan Tore Sanner

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

– Vårt mål var å gjøre klimameldingen mer ambisiøs og forpliktende. Det har vi klart, selv om vi ønsket oss enda sterkere tiltak, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Han sier videre at det var viktigere å oppnå reelle fremskritt i klimapolitikken enn å delta i regjeringens politiske spill.

– Derfor sa vi ja til å delta i forhandlingene. Sluttresultatet ligger tett opp til opposisjonens felles forhandlingsposisjon, noe som viser at det var unødvendig, useriøst og uryddig av regjeringspartiene å ekskludere Fremskrittspartiet fra forhandlingene, sier Sanner.

Han får støtte av de andre opposisjonspartiene.

– Jeg hadde ønsket meg at alle partiene skulle få være med. Det fikk vi ikke til, men vi klarte det såpass bredt at dette kommer til å være en klimapolitikk som vil stå i mange år fremover, sier Venstres partileder Trine Skei Grande til NRK.

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, sier regjeringspartiene forsøkte å få med også Frp før forhandlingene brøt sammen.

– Det førte ikke frem. Nå har vi forsøkt å finne løsninger med de andre i to dager. Det har vi lyktes med, og det er jeg glad for, sier Pedersen.

Miljøbevegelsen fornøyd

Fredric Hauge

Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: NRK

Ifølge en pressemelding fra SV har partene blitt enige om å trappe opp investeringstakten i klimafondet, sikre flere elektriske biler i Norge, gi mer til kollektivtrafikken og innføre forbud mot oljefyr i Norge fra 2020.

– Dette betyr at fondet i sin helhet skal innfases innen 2016 med de 50 milliardene som er lovet i klimameldingen, og at de 10 første skal være på plass allerede i 2013, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han sammenligner dagens forlik med barnehageforliket som skulle sikre barnehageplass til alle.

– Vi er veldig glade for at de er blitt enige, og at de har fått forutsigbare rammevilkår for næringslivet, som vi har vært opptatt av. Dette er vår tids største utfordring, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.