Hopp til innhold

– Jens er redd for konfrontasjon

Jens Stoltenberg nekter å møte presse og opposisjon i Stortingets vandrehall etter spørretimen. – Han rømmer for å unngå ubehagelige konfrontasjoner, sier KrF-leder.

Knut Arild Hareide bekrefter at KrF er i samtaler med Regjeringen om landbruksmeldingen

Knut Arild Hareide mener Jens Stoltenberg rømmer Stortingets vandrehall for å unngå ubehagelige møter.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

jens stoltenberg pk

Jens Stoltenberg

Foto: Siv Sandvik / NRK

Helt siden Stortingets spontanspørretime ble innført har det vært tradisjon at statsministeren møter opposisjon og presse i Stortingets vandrehall for å fortsette debatten etter at den er ferdig i stortingssalen.

Det har blitt slutt med Stoltenberg.

Etter spontanspørretimen toger statsministeren gjennom Vandrehallen for å ha en egen pressekonferanse i et annet rom.

Slik sørger han for å unngå en mer direkte konfrontasjon og debatt med opposisjon, presse og eventuelt andre personer eller organisasjoner.

Partileder Knut Arild Hareide i KrF mener det skyldes frykt for ubehagelige konfrontasjoner.

– Ønsker full kontroll

– For meg virker det åpenlyst hvorfor han gjør dette. Det har vært noen episoder i Vandrehallen som han tydeligvis synes var for ubehagelige. Derfor gjør han dette for å få bedre kontroll gjennom å lukke den politiske debatten, sier Hareide.

I en kronikk i dagens VG skriver Hareide at Stoltenberg frykter konfrontasjoner som da Marte Wexelsen Goksøyr med Downs syndrom konfronterte Stoltenberg med budskapet om at ultralyd i tolvte svangerskapsuke ville føre til at slike som henne ble sortert bort fra mors liv.

På T-skjorten hennes stod det «Utryddingstruet».

Marte Wexelsen Goksøyr

Marte Wexelsen Goksøyr konfronterte Jens Stoltenberg med hans egen politikk.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Rundt Stoltenberg og Wexelen Goksøyr stod et samlet norsk pressekorps og beskrev en beklemt statsminister.

Etter møtet hevdet Stoltenbergs partifeller at Vandrehallen var i ferd med å bli et sirkus, og like etter la Stoltenberg og Statsministerens kontor (SMK) om rutinene slik at Stoltenberg unngår Vandrehallen etter spontanspørretimen.

SMK: – Den beste løsningen

Elisabeth Skarsbø Moen

Elisabeth Skarsbø Moen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Opposisjonen på Stortinget er ikke de eneste som har reagert på den nye ordningen. Også Stortingets presselosje, som organiserer journalistene som jobber tett mot Stortinget, har tatt opp saken med SMK.

Til ingen nytte.

For til tross for at pressens organisasjon og opposisjonen mener ordningen står i direkte motsetning til Stoltenbergs løfte om mer demokrati og åpenhet etter terrorangrepet 22. juli i fjor, mener SMK den nye ordningen er best for alle.

De avviser at den skyldes ubehagelige konfrontasjoner.

– Hareide og Elisabeth Skarsbø Moen (politisk kommentator i VG og leder for Stortingets presselosje, red.anm.) må gjerne si at Stoltenberg er maktarrogant, men dette har ikke noe med møtet med Marte å gjøre, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen (Ap) ved SMK.

Han sier ordningen er innført i beste hensikt for å gjøre tilstedeværelsen for pressen mer ryddig.

SMK: – Mister ingenting i ny ordning

Hans Kristian Amundsen portreahtta

Hans Kristian Amundsen

Foto: Ole Åsheim

– Min opplevelse av Vandrehallen var at fem journalister fikk stille det samme spørsmålet fem ganger, så var tiden brukt opp. Nå får 20 journalister stilt 20 spørsmål som alle får høre, sier Amundsen.

Det får Skarsbø Moen til å reagere.

– Amundsen tar på seg å definere hva som er gode arbeidsforhold for oss, men han nekter å høre på medlemmene våre. Møtepunktet i Vandrehallen etter spontanspørretimen var viktig fordi det der ofte oppstod diskusjoner og debatter i en litt løsere tone enn det er anledning til i stortingssalen. Det var også en arena der enkeltpersoner eller organisasjoner som føler politikken i praksis kunne møte posisjon og opposisjon, sier Skarsbø Moen.

Det mener Amundsen er en overdreven beskrivelse av viktigheten av Vandrehallen.

– Hva mener SMK man mister med den nye ordningen?

– Etter vår vurdering får man mye. Man får mer ro og tid til å lytte og reflektere både for journalister og statsminister, sier Amundsen.

– Spørsmålet var om man mister noe?

– Det vet jeg ikke. Etter vår mening får vi mest.

AKTUELT NÅ