LO-lederen synes det er positivt at statsminister Jens Stoltenberg nå innkaller samtlige parter i lønnsoppgjøret.
– Det er positivt at han gjør det. For det er ting i oppgjøret det er all grunn til å evaluere, sier Flåthen.
– Jeg er ganske sikker på at man må bli enige om definisjonen på hva frontfaget er og hvordan det skal virke. Skal frontfaget være troverdig for å sette rammene for lønnsdannelsen, så må man være enige om grunnleggende prinsipper, kommenterer Flåthen.
– Vi har sett at enkelte på arbeidsgiversida har begynt å definere frontfaget eller vurderer en annen form for definasjon av frontfaget. Og det er det all grunn til å reservere seg mot, mener Flåthen.
– Har fungert bra
Frontfagsmodellen innebærer at konkuranseutsatt industri forhandler først og danner grunnlaget for de kommende oppgjørene.
– Det er med hensyn til konkurranseutsatt næring at vi har frontfagsmodellen, og den har fungert bra, og den har vært utrolig viktig.
– Hvorfor fungerte det ikke i år?
– Det får vi se når vi ser statistikken på lønnsutviklingen. Vi har hatt en del streiker, som kanskje kunne vært unngått hvis vi hadde hatt en bedre definisjon av hvordan frontfaget skal være utgangspunkt for lønnsdannelsen, mener Flåthen.
Står fast på frontfagsmodellen
YS-leder Tore Eugen Kvalheim mener streikefaren øker hvis frontfagsmodellen mister sin legitimitet.
– Å ta en gjennomgang av frontfagmodellen hilser vi velkommen. Det bør være et mål at det er en bred enighet om hvordan lønnsdannelsen skal foregå, fremhever Kvalheim.
– Bør frontfagsmodellen opprettholdes?
– Ja, forrige gang vi hadde en gjennomgang var på slutten av 90-tallet. Nå må vi kanskje se på på nytt hvordan spillereglene skal være.
Frykter flere konflikter
– Så langt har frontfagmodellen sikret konkurranseevne og verdiskaping. Alle sektorer skal kunne kjenne seg igjen i lønnsveksten som frontfaget setter. Offentlig ansatte bør ha like god lønnsutvikling som konkurranseutsatt industri. Hvis frontfagsmodellen mister sin legitimitet, vil alle tape på det. Vi vil få et mer konfliktfylt arbeidsliv.
– Hvilke konkrete endringer vil YS ha?
– En ordning som gjør at det offentlige ikke blir hengende etter lønnsmessig. Utfordringen vi har er:
1 – At vi ikke kan ta knekken på konkurranseutsatt industri.
2 – Samtidig som oljeindustrien ikke kan brukes som mål for hva samfunnet tåler av lønnsvekt.
3 – Det må være en troverdighet i dette slik at offentlig sektor er en attraktiv arbeidsplass i framtida. Vi vil ikke ha en offentlig sektor som henger etter den konkurranseutsatte industrien lønnsmessig.