Hopp til innhold

Trandum-innsatte slippes fri

46 av de 65 innsatte ved Trandum utlendingsinternat er de siste dagene sluppet fri på grunn av streiken. De streikende ber nå folk om å låse husene sine og passe på lommebøkene.

Video 8be9f01d-fd7a-4e47-af19-0a5eeea168cc.jpg

To tredeler av de innsatte ved Nett-tv: Trandum utlendingsinternat er de siste dagene sluppet fri.

Geir Petter Pettersen

Lokallagsleder for Politiets Fellesforbund (PF) Geir Petter Pettersen

Foto: Per Onsheim / NRK

Arne Johannessen

Forhandlingsleder Arne Johannessen

Foto: NRK
– En del dem som sitter på Trandum er vinningskriminelle, da er det bare å anta at de vil gjenoppta sin kriminelle adferd når de slippes fri, sier lokallagsleder for Politiets utlendingsenhet (PU) Geir Petter Pettersen.

– Da er det bare å si til folk at de må låse husene sine og passe på lommebøkene.

Det er PU som har ansvaret for driften av utlendingsinternatet ved Trandum, ikke langt unna Gardermoen. Forrige uke ble 42 av de ansatte tatt ut i streik.

– Som gammel politimann er det ikke en behagelig situasjon å slippe kriminelle ut av fengsel og internater, men vi stiller oss 100 prosent bak kravet som Unio har mot staten, sier Pettersen.

Uten opphold

Ved internatet oppholder det seg utlendinger uten lovlig opphold i Norge. Disse skal i hovedsak tvangsreturneres fra Norge. De er identitetsløse utlendinger og folk som har fått avslag på asylsøknader fra UNE.

Politiet kan ha brukt flere måneder på å spore dem opp og pågripe dem. Når streiken er over må de starte helt på nytt. De må blir vanskelig og kostbart å finne dem igjen.

– Jeg vil anta at det vil koste et sekssifret beløp å hente inn igjen de som er sluppet fri, sier Pettersen. Han legger også til at ikke alle som sitter på Trandum er kriminelle, og at de ikke anses som farlige voldskriminelle.

Fikk avslag på dispensasjonen

PU har søkt Unio om dispensasjon, men har fått avslag. Streikegeneral Arne Johannessen i Unio innvilger kun dispensasjoner når det er fare for liv og helse.

– Vi innvilger alltid dispensasjon når det er snakk om liv og helse. Ingen andre grunner, sier han.

Johannesen har forståelse for at det er demotiverende at de innsatte blir sluppet fri, men understreker at streik er et lovlig virkemiddel, og at det gir store samfunnsmessige konsekvenser.

Men måtte dere ta ut de som jobber på Trandum?

– Det er en totalvurdering. Det er også områder som hadde fått enda større samfunnskonsekvenser. Sånn er det dessverre. Det er to parter som har ansvar for at vi er i konflikt. Det må vi aldri glemme. Det er Regjeringen og vi som streiker, sier Johannessen.

– Har gått for langt

Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen

Foto: Per Onsheim / NRK

Frps leder Siv Jensen mener denne streiken er svært uheldig

– Det kan få store konsekvenser for dem som blir rammet av kriminalitet, Mange har nok forståelse for at en streik av og til får konsekvenser, men nå går det for langt. Dette er åpenbart veldig uheldig, sier Jensen.

Utlendinger som kommer seg over grensen disse streikedagene har fritt leide og blir ikke intervjuet av politi eller utlendingsmyndigheter.

Justisdepartementet vil ikke kommentere konsekvensene av streiken.

Unio stat brøt meklingen med staten natt til lørdag. Statens tilbud ble ikke vurdert som godt nok ut. Torsdag 7. juni tas ytterligere 153 politiansatte ut i streik.

Dersom ikke partene kommer til en løsning før torsdag, vil da totalt 1137 politiansatte fra flere politidistrikter være i streik, ifølge Politiforum.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger