SV og Sp under sperregrensen

Regjeringspartiene SV og Sp gjør en katastrofemåling og faller under sperregrensen. Høyre og Frp har rent flertall på ny måling.

Lysbakken, Stoltenberg og Navarsete

Senterpartiet og SV trives med å styre Norge sammen med Arbeiderpartiet, men hvis de skal fortsette å regjere sammen etter valget neste år, må de få en langt bedre oppslutning enn i NRKs siste meningsmåling.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det har gått fra vondt til verre for SV det siste året. Og nå begynner det å nærme seg katastrofen.

På NRK og Norstats partibarometer for juni faller partiet under sperregrensen med en oppslutning på 3,9 prosent. Blir dette valgresultatet ved stortingsvalget i 2013 kommer partiets stortingsgruppe til å bli barbert fra dagens 11 til ett mandat.

Også Sp faller under sperregrensen og blir redusert fra 11 til ett mandat på junimålingen.

– Trives med Ap og SV

Silje Schei Tveitdal

Partisekretær i SV Silje Schei Tveitdal.

Foto: SV

I 2005 fikk SV en oppslutning på 8,8 prosent i stortingsvalget. Etter nesten sju år i regjering med Arbeiderpartiet har partiets oppslutning stupt. Likevel mener partisekretær i SV Silje Schei Tveitdal at det ikke er vanskelig å sitte i regjering med Arbeiderpartiet.

– Nei, vi trives sammen med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Men både Sp og SV har nok vært for dårlig til å vise frem resultatene vi har oppnådd, sier hun.

Tveitdal mener det blir en viktig oppgave for både SV og Sp å være tydelig på hvilken politikk som vil bli ført dersom de får fortsette i regjering.

– Alvorlig

Knut M. Olsen

Generalsekretær i Senterpartiet Knut Morten Olsen.

En annen som har liten grunn til å juble er Senterpartiets generalsekretær, Knut Morten Olsen. Med en oppslutning på kun 3, 5 prosent er partiet godt under den magiske sperregrensen på 4 prosent.

– Dette liker vi ikke, og vi tar det på største alvor. Mye skyldes nok turbulensen rundt jordbruksoppgjøret, sier Olsen.

I likhet med Tveitdal mener Olsen det er viktig å synliggjøre politikken til Senterpartiet, og han tror ikke partiet må ut av regjeringen for å klare det.

– I regjering får vi gjort mye i norsk politikk hver eneste dag, sier Olsen.

Rent blåblått flertall

Barometerets vinnere er Høyre og Frp. Høyre fortsetter å klatre. I juni fikk de en oppslutning på 29,5 prosent mot 25,7 prosent i tilsvarende måling i mai. Det er en fremgang på 3,7 prosentpoeng.

Frp går tilbake fra 19 til 18,5 prosent fra mai til juni.

Partibarometer juni mot valg 09

Parti

Juni

Valg 09

Diff juni og valg 09

Ap

31,0

35,4

- 4,4

Frp

18,5

22,9

- 4,4

H

29,5

17,2

12,3

KrF

5,0

5,5

- 0,5

R

0,9

1,3

- 0,4

SP

3,5

6,2

- 2,7

SV

3,9

6,2

- 2,3

V

5,7

3,9

1,8

Andre

2

1,4

0,6

Målingen for juni er laget for NRK av Norstat. Feltperioden er fra 29. mai til 4. juni og omfatter 979 respondenter. 18,7 prosent svarer ikke sikker eller vet ikke, og feilmarginen er på mellom 3,5 og 0,7 prosent.

Det til tross, dersom resultatet holder seg frem til stortingsvalget kan Høyre og Frp danne en ren flertallsregjering på Stortinget i neste periode.

Og det uten å være avhengig av støtte fra KrF og Venstre.

Ifølge mandatfordelingen etter junimålingen vil Frp og Høyre ha 89 av 169 representanter på Stortinget.

Mandatfordeling juni mot valg 09

Parti

Mandater i juni

Mandater valg 09

Differanse juni mot valg 09

Ap

58

64

- 6

Frp

34

41

- 7

H

55

30

25

KrF

9

10

- 1

R

0

0

0

Sp

1

11

- 10

SV

1

11

- 10

V

11

2

9

Andre

0

0

0

Lysbakkens og Jens' problem

Video Kyrre Nakkim kommenterer

Kyrre Nakkim

Foto: Nyhetsspiller

Politisk redaktør Kyrre Nakkim i NRK sier målingen er spesielt alvorlig for SV. Han sier SV-leder Audun Lysbakken har dårlig tid til å overbevise egne velgere.

– Da Lysbakken overtok som leder i SV sa partiet at de skulle markere seg i klimameldingen og meldingen om barn på flukt. De skulle også bredde ut partiet. Det har ikke lykkes, sier Nakkim.

Han sier begge stortingsmeldingene har blitt vasne sett fra SV-velgerne, og at partiet mangler sakene som kan skape entusiasme ett år før neste valg.

– Han har heller ikke lykkes med å bredde ut partiet, sier Nakkim.

Den politiske redaktøren sier videre at man ikke skal legge for stor vekt på en enkelt måling, men at trendene gjør resultatet til et problem for et eventuelt gjenvalg av den rødgrønne regjeringen.

– Ap må heve seg, men det er vel så viktig at SV og Sp klarer å mobilisere. Problemet er at de blir hindret i dette av Jens Stoltenbergs stramme politikk, og på den måten skaper Stoltenberg ris til egen bak, sier Nakkim.

SISTE NYTT

Siste meldinger