Nå skal det bli enklere for nordmenn å bygge på huset

Neste år er det lov til å bygge garasje, uthus, samt å bygge på huset – uten å søke om det.

Neste år blir det lov å bygge garasje, uthus og bygge på huset uten å søke. Regjeringen legger fredag frem byggemeldingen som vil gjøre det enklere for nordmenn å bygge på egen eiendom.

NETT-TV: Liv Signe Navarsete (Sp) lover at det skal bli enklere å bygge på huset. (Reporter: Trond Lydersen, foto/redigering: Arild Sandsvik).

Regjeringen legger fredag fram byggemeldingen som vil gjøre det enklere for nordmenn å bygge på egen eiendom.

I Norge må man i dag søke om tillatelse for alt man vil bygge på egen tomt. Direktør i Byggenæringens Landsforening, Audun Løgøyr, er en av mange som nå bygger på huset. Han venter sitt tredje barn, og for å bygge et nytt soverom til det kommende barnet, måtte det mye papirarbeid til.

Audun Lågøyr

Audun Lågøyr, direktør i Byggenæringens Landsforening.

Foto: NRK

– Det har vært litt papirarbeid. Man må passe på å fylle ut de riktige tingene. Vi glemte en liten detalj, og måtte derfor ha ta en ekstra runde med kommunen, sier Audun Lågøyr til NRK.

Hadde han ventet med utbyggingen til neste år, hadde han sluppet å søke.

– Skal få slippe å søke

For regjeringen lover nå at de skal slutte å legge nesa si borti hva folk bygger – så lenge det ikke sjenerer naboen.

– I byggingsmeldingen som jeg legger fram vil det nå bli enklere for folk som skal bygge garasje, tilbygg og uthus. De blir fritatt for søknadsplikt, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til NRK.

– Det betyr at vi reduserer byråkratiet med 30 prosent, og at saksbehandlingskapasiteten i kommunene kan brukes til å ta tak i større prosjekter. Dette er bra for alle, for da kommer også de prosjektene raskere fram, legger Navarsete til.

– Kommunene får bedre tid

Lågøyr ser fram til at ikke de kommunale saksbehandlernes pulter ikke lenger er fulle av søknader om småting.

– Det er en stor andel av de søknadene som regjeringen nå vil fjerne denne søknadsplikten på, som vil føre til at kommunene får bedre tid til å behandle søknadene på en ordentlig måte, sier han.

Men det blir ikke lov å bygge hva som helst hvor som helst. Regler om areal og høyde og avstand til naboen - de gjelder fortsatt.

– Man må forholde seg til regelverket. Men der man selv er tiltakshaver så slipper man å søke og vente på svar fra kommunen, sier Navarsete.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger