Ber om strengere fengselsstraffer for tre av Cappelens medhjelpere

Aktor Hulda Karlsdottir ber om fengsel fra 4 til 18 år for de fem Cappelen-medhjelperne som sitter på tiltalebenken i lagmannsretten. For tre av dem er påstandene strengere enn straffene i tingretten.

I desember 2013 tar politiet i Asker i Bærum i hemmelighet med seg over 100 kilo hasj, kontanter og våpen fra hasjnettverkets lager på Røa.

FINGERTE INNBRUDD: Natt til 18. desember slo politiet til mot narkoligaens hasjlager i Sørkedalsveien. Lageret ble disponert av den såkalte «Rørleggeren» (52) i Cappelens narkoliga.

Hulda Karlsdottir i saken mot Cappelens nettverk

Aktor Hulda Karlsdottir i ankesaken mot Cappelens nettverk.

Foto: Martin Zondag / NRK

De fem middelaldrende mennene ble dømt til mellom fem og 16 års fengsel i Asker og Bærum tingrett i 2015.

Tre av mennene ble dømt etter den såkalte mafiaparagrafen, for å ha vært en del av et organisert kriminelt nettverk.

Aktors påstander i Borgarting lagmannsrett er stort sett strengere enn dommene fra Asker og Bærum tingrett, med noen unntak. En 46 år gammel karatelærer, omtalt som «Øst» i Cappelens narkotikaregnskap, ble i tingretten dømt til fem og et halvt år i fengsel for innførsel av 85 kilo hasj.

Aktor Hulda Karlsdottir ba onsdag om at straffen reduseres til fire års fengsel for «Øst», fordi juryen har kommet til at han ikke kan dømmes for like mye hasj som i tingretten.

– Vi mener det skal trekkes fra noe fordi han har erkjent, og at straffen bør ligge mellom tre og fire år, sier hans forsvarer Thor Bache-Wiig til NRK.

Juryen: Alle fem kjent skyldige

Juryen i lagmannsretten har altså har kommet til at alle de fem på tiltalebenken skal dømmes til fengsel.

Gjermund Cappelen i rettssaken i Oslo tingrett

Gjermund Cappelen vitnet selv mot nettverket sitt i lagmannsretten 10. februar.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det er kun NN («karatelæreren») der juryen har falt ned på et annet resultat enn tingretten, sier aktor Hulda Karlsdottir.

– Hva juryen har lagt vekt på, vet vi ikke, siden det ikke gis noen begrunnelse. Men vi har ment at ikke alt som står på regnskapslappene ble utlevert til min klient, sier Bache-Wiig.

46-åringens har tidligere forklart at han mener politiet beslagla om lag 50 kilo som skulle til ham da de slo til mot narkoligaens hasjlager i Sørkedalsveien i Oslo natt til 18. desember 2013.

Dagen etter innbruddet ble spanere vitne til at Gjermund Cappelen møtte politimannen Eirik Jensen på Grønland i Oslo.

Politiets egen spaningsvideo fra det siste møtet mellom Jensen og Cappelen

SPANET PÅ: Spanere ble vitne til at Gjermund Cappelen møtte Eirik Jensen, etter at politiet hadde slått til mot narkoligaens hasjlager.

Ber om strengere straffer

Narkoligaens hasjlager ble disponert av den 52 år gamle rørleggeren som var med på å pusse opp badet til Eirik Jensen. 52-åringen ble dømt til 13 år i fengsel etter mafiaparagrafen i tingretten, men har vært for syk til å forklare seg i lagmannsretten eller i tingrettssaken mot Jensen og Cappelen.

Aktor Hulda Karlsdottir ba onsdag om at straffen mot 52-åringen skjerpes, til 15 års fengsel.

Karlsdottir har også bedt om at straffen mot den 64 år gamle tidligere brusselgeren, omtalt som hasjbaronens «mest betrodde mann, skjerpes fra 16 til 18 års fengsel. 64-åringen ble i tingretten dømt for oppbevaring salg og oppbevaring av til sammen 1,2 tonn hasj.

Aktor la også ned påstand om at straffen for den såkalte helsearbeideren, også omtalt som «BC» i Cappelens narkoregnskap, skal skjerpes fra 15 til 17 års fengsel. Karlsdottir mener riktig straff for hedmarksmannen, også omtalt som «Land Cruiser», er 9 år i fengsel, det samme som han fikk i tingretten.

Forsvarerne skal i morgen legge fram det de mener er riktig straff. Da får partene trolig også vite når lagmannsrettens dom faller.

Intervju med advokat Thor Bache-Wiig

Advokat Thor Bache-Wiig skapte oppstyr da han tok kontakt med Cappelen i en pause i Oslo tingrett under narkosmuglerens forklaring.

SISTE NYTT

Siste meldinger