Hopp til innhold

Innrømmet hasjsalg etter å ha blitt nevnt i Cappelens narkoregnskap

ASKER OG BÆRUM TINGRETT: I tillegg til Cappelen, erkjente to av de andre i narkonettverket straffskyld da rettssaken startet mandag. En av disse, en 45-åring, mener politiet beslagla 50 kilo av hasjen han hadde bestilt.

Beslag fra garasje i Oslo

Deler av de rundt 110 kiloene med hasj politiet beslagla fra en garasje i Oslo. Garasjen ble disponert av en 51 år gammel mann, som var for syk til å møte i retten mandag.

Foto: Politiet / NRK

– Noen har erkjent skyld og andre ikke. Noen har gitt nye opplysninger her i retten i dag ved delvis å tilstå, opplysninger som er ukjent for oss, sa aktor Lars Erik Alfheim om narkotikanettverket i retten mandag.

Da hadde det blitt klart at en 45 år gammel Oslo-mann, i Cappelens narkotikaregnskap kjent som «Øst», gjør helomvending og erkjenner straffskyld for kjøp av store mengder hasj av flere av de andre i nettverket.

Forsvarer og Alfheim

45-åringens forsvarer, Tor Bache-Wiig, her i samtale med aktor Lars Erik Alfheim.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Skjønner han er Øst

– Det store spørsmålet var om han er den personen som er omtalt som Øst i regnskapet. Etter å ha gått gjennom saken nøye skjønner han at han må være Øst, sier Thor Bache-Wiig, som representerer 45-åringen.

– Han velger nå å ta det innover seg og erkjenner forholdene, men ikke i det omfanget tiltalen beskriver, sier Bache-Wiig.

Mannen var tiltalt for kjøp av 85 kilo. Forsvareren forklarer at 50 av disse kiloene var en bestilling som ikke ble levert, og som han derfor ikke erkjenner straffskyld for. Ifølge Bache-Wiig var dette trolig en del av de 110 kiloene som ble beslaglagt da politiet slo til mot hasjgarasje i Oslo.

45-åringen er også tiltalt for heleri av narkopenger, men sier selv dette er penger han har tjent lovlig på å drive selvforsvarskurs.

Beslag i Cappelen-saken

45-åringen mener han hadde en bestilling på rundt 50 kilo av de om lag 110 kiloene som ble beslaglagt i Oslo.

Foto: Politiet / NRK

Norskpakistaner erkjenner

I tillegg til 45-åringen, ble det mandag også klart at en 37 år gammel mann med tidligere gjengtilknytning erkjenner straffskyld. 37-åringen er bosatt i Oslo, og tiltalt for kjøp av 113 kilo hasj. I retten mandag ble han i tillegg tiltalt for kjøp av nok et parti hasj, noe han også innrømmer.

37-åringen skal ha gitt Cappelen rundt én million kroner han hadde liggende i en bærepose etter at de to spiste sushi ved Lysaker stasjon 19. desember 2013.

Kort tid etter slo politiet til mot garasjen i Oslo, der rundt 110 kilo hasj ble beslaglagt.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim mener det er for tidlig å si hvor viktig det er at flere nå erkjenner grove lovbrudd.

– Vi har åtte tiltalte. Vi har begynt med den første av de åtte. Det har kommet signaler om erkjennelse av straffskyld i dag tidlig, men det er for tidlig å vurdere innholdet, sier Alfheim.

Nektet straffskyld

Den første av de tiltalte som forklarte seg mandag er en 63-åring fra Bærum. Mannen som er tiltalt etter «mafiaparagrafen» sier han har jobbet som rørlegger i flere år, før han ble sykmeldt.

Mannen er tiltalt for å ha vært med på å oppbevare totalt 476 kilo hasj, salg av flere hundre kilo, samt heleri av 2,5 millioner kroner. De siste mener politiet er penger mannen skal ha tjent på hasjsalget.

Mannen nekter i all hovedsak straffskyld, men erkjenner oppbevaring av mellom 20 og 50 gram hasj. 63-åringen forklarte i retten at han møtte Cappelen i forbindelse med et bilkjøp for flere år siden.

54 korte turer til Amsterdam

Han hevdet videre at det eneste forholdet han hadde til narkobaronen var at han hjalp ham å vakuumpakke penger. Ifølge 63-åringen gjelder dette også et større pengebeløp som ble beslaglagt hjemme hos ham.

Likevel kan aktor Lars Erik Alfheim dokumentere at de to sendte 630 sms-er i perioden 2010 – 2013. Statsadvokaten har også dokumentasjon på at 63-åringen har reist 54 korte turer til Amsterdam i perioden 2006 til 2013, til en verdi av 790.000 kroner.

– 18 av turene er Cappelen med på. Er dette tilfeldig?

– Ja, svarer mannen, som forklarer at ofte dro til Amsterdam på grunn av «noe damegreier», i tillegg til at han skulle besøke familie.

To tiltalte møtte ikke

Det var allerede før rettssaken startet mandag kjent at Cappelen erkjenner forholdene i tiltalen fullt ut. Mandag morgen sto han fast på dette, men nekter samtidig å navngi noen av de involverte i saken.

To av de åtte tiltalte i Cappelens narkonettverk møtte ikke i retten mandag. Blant disse er en 38 år gammel ekssoldat. 38-åringens forsvarer Fridtjof Feydt bekrefter overfor NRK at hans klient er etterlyst av politiet.

Også en av de andre tiltalte, en 51 år gammel rørlegger som skal ha vært en av Cappelens nærmeste betrodde, er fraværende i retten. Hans forsvarer Vegard Aaløkken har tidligere sagt til NRK at mannen har vært for syk til å forklare seg for politiet. Han har heller ikke tatt stilling til om han er en del av Cappelens kriminelle nettverk.

I løpet av de neste ukene i Asker og Bærum tingrett skal ytterligere tre personer forklare seg, deriblant Cappelen. Blant disse er også en 61-åring og en 47-åring, som begge erkjenner delvis straffskyld.

.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger