Hopp til innhold

– Respektløst å lekke budsjettsaker

I kulissene tilspisses den politiske dragkampen, få dager før statsbudsjettet legges frem. Nå tar Støre oppgjøret i stortingssalen.

STORTINGET: Den omstridte bensinavgiften er en av sakene regjeringen har lekket til pressen før budsjettfremleggelsen på Stortinget. Venstre har fornyet håp etter kongen holdt en «grønn» trontale under konstitueringen av Stortinget.

Rotete, rart og respektløst. Slik beskrives regjeringens budsjettlekkasjer og bensinultimatum.

Hans Majestet Kong Harald åpnet mandag det 161 storting, fire dager før fremleggelsen av statsbudsjettet, nå pågår trontaledebatten i Stortinget. Den markerer inngangen på et nytt stortingsår.

Men regjeringen har allerede startet presentasjonen av statsbudsjettet. Ikke på Stortinget, men på en pressekonferanse i statsministerboligen før helgen for å snakke om drivstoffavgifter, pendlerfradrag og bompenger.

– De stiller samarbeidspartiene sine til veggs for å holde igjen det grønne skatteskifte, ja så presset er regjeringen at de sammen lekker fra statsbudsjettet, uten et eneste dokument. Det er nok et eksempel på den uryddige og rotete styreformen som har blitt kjennetegnet ved denne regjeringen, sa Jonas Gahr Støre (A) under åpningsinnlegget i trontaledebatten.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen

Nesten en uke før budsjettet skulle legges frem inviterte Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) til pressekonferanse om budsjettet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Samarbeidspartiene fikk også beskjed under pressekonferansen: regjeringen ville ikke forhandle. I Frp har man gått enda lenger. Etter det NRK kjenner til skal avgiftsøkningen ha blitt behandlet i et gruppemøte i Frps stortingsgruppe der blant annet Siv Jensen var til stede. Der ble dette eksplisitt omtalt som et ultimatum.

Her er det ganske åpenbart at regjeringen har et behov for å håndtere en konflikt, og setter Stortinget helt til side.

Marianne Marthinsen, Arbeiderpartiet

Forsker Johannes Berg ved Institutt for samfunnsforskning, mener dette er en rar strategi.

– Det er kanskje et forhandlingsutspill, men det er en rar strategi, fordi regjeringspartiene er avhengig av å forhandle med de andre partiene for å få gjennomslag for politikken sin.

Mest reagerer han på at budsjettlekkasjen kom sammen med et ultimatum om drivstoffavgifter som har vært en av de mest politisk betente sakene mellom regjeringspartiet Frp og samarbeidspartiet Venstre.

– Uttalelsene viser ikke noe stor respekt for Stortinget, og hvis regjeringen hadde hatt flertall kunne de gjort som de ville. Men når de ikke har flertall virker det litt dumt å være respektløs ovenfor Stortinget, sier han til NRK.

Før mot, nå for

Kunnskapsminister Tprbjørn Røe Isaksen

LEKKASJER: Nå synes plutselig kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at det er greit med budsjettlekkasjer.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Under den rødgrønne regjeringen gikk nåværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) hardt ut mot budsjettlekkasjer, fordi det gjorde Stortinget til en mindre viktig arena.

Da skrev Isaksen på bloggen sin at «godbitene selges ut, uten at vi får en sjanse til å diskutere helheten. Det gjør politikken mer fragmentert». Han mente også at det synd at lekkasjer betydde at regjeringen styrte informasjonen rundt budsjettet i stedet for at helheten ble lagt frem for Stortinget.

I dag svarer han noe annet.

– Det er ikke noe nytt at det kommer budsjettlekkasjer. Noen lekkasjer, også på viktige områder, er greit, men man må finne balansen, sier Isaksen til NRK.

– Helheten får du ikke se før budsjettfremleggelsen, legger han til.

Marianne Marthinsen

– Budsjettlekkasjer er dårlig gjort ovenfor opposisjonspartiene som ikke får se helheten av budsjettet ogd derfor ikke kan føre en like god debatt, sier Marianne Marthinsen (A).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, mener regjeringen brukte lekkasjer til å håndtere en konflikt.

– Det er rotete, og tenderer til å være respektløst. Jeg kan ikke huske at en statsminister og finansminister noen gang har innkalt til pressekonferanse én uke før fremleggelsen, sier Marthinsen til NRK.

Det strider ikke mot noen lover å lekke budsjettsaker til media. Men Marthinsen mener det setter til side prinsippet om at Stortinget skal ha budsjettet først.

AKTUELT NÅ