Frps forhandler: –Uaktuelt å øke drivstoffavgiftene mer

Når Frps finanspolitiske talsmann møter Venstre og KrF til budsjettforhandlinger, vil han nekte å øke drivstoffavgiftene mer enn det regjeringen allerede har foreslått.

Hans Andreas Limi (Frp)

IKKE ETT ØRE TIL: Hans Andreas Limi skal lede budsjettforhandlingene på vegne av Frp. Han er klar på at det er uaktuelt for Frp å gå med på ytterlige økninger i bensin- og dieselavgiften.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Når statsbudsjettet kommer er det gjenstand for forhandlinger. Men når det gjelder drivstoff, så er det som er foreslått, det vi kan leve med. Det er vår smertegrense, sier Hans Andreas Limi.

Noen uker etter at Siv Jensen legger fram statsbudsjettet torsdag, starter forhandlingene. Mindretallsregjeringen trenger flertall for å få budsjettet banket gjennom i Stortinget. Da må Høyre og Frp komme støttepartiene Venstre og KrF i møte.

Men fredag gjorde statsminister Erna Solberg (H) det klart at forslaget om å øke avgiftene på bensin og diesel med henholdsvis 15 og 35 øre er «så langt Høyre og Frp kan gå».

Avviser ultimatumet til Frp

Venstre og KrF har imidlertid gjort at det klart at regjeringens forslag til grønt skatteskifte ikke lever opp til budsjettavtalen.

Som NRK fortalte lørdag hersker det full strid mellom Venstre og Frp om regjeringens bensin- og dieselforslag.

Mens Fremskrittspartiet oppfatter det som et ultimatum, godtar Venstre verken ultimatumet eller tilbudet.

Jeg tror vi må gå inn i forhandlingene med innstillingen om at vi skal forhandle om alt. Skal man få til en løsning på et område som er så vanskelig, så kan man ikke gå inn med ultimative krav.

Venstreleder Trine Skei Grande / NRK 01.10.16

Men Limi, Frps representant i budsjettforhandlingene, er klar på at han ikke har mer å gi når det gjelder drivstoffavgifter. Ifølge han vil en ytterligere økning bryte mandatet fra Frp på Stortinget.

– Det er veldig klart uttrykt fra regjeringen, og det er en veldig klar holdning i vår stortingsgruppe. Det er dette vi kan gå med på. Så håper jeg at både KrF og Venstre vil se positivt på det som legges fram i budsjettet.

Terje Breivik (V) skal forhandle budsjett med Limi. Han avviser, i likhet med egen partileder, hele ultimatumet og mener at også summene i reduksjonen av drivstoffavgiftene kan forhandles.

– Jeg og Venstre har en holdning om at vi sjelden går inn i forhandlinger med absolutter. All erfaring tilsier at hver forhandling har en egen dynamikk og at alt er mulig.

– Så dere ser ikke på disse to summene som absolutter?

– Nei, absolutt ikke, sier Breivik til NRK.

Flåtten: – Vil ikke dramatisere

Høyres finanspolitiske talsperson, Svein Flåtten, vil ikke svare på om han oppfatter at det Solberg sa fredag innebærer at Venstre og KrF kan glemme å presse regjeringen til høyere drivstoffavgifter.

– Jeg kommer ikke til å si noe om det. Det ville vært uansvarlig av meg å gjøre. Jeg har merket meg hva statsministeren har sagt om dette, og hva Frp har sagt om dette.

– Hvordan påvirker det forhandlingene at dette tolkes som et ultimatum?

– Jeg har ikke tenkt å dramatisere dette eller andre ting. Vi har sett en liten del av budsjettet, og vi har ikke sett de andre klimatiltakene. Jeg vil ikke si noe mer om det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger