Hopp til innhold

Dette er drivstoffavgiften Krf og Venstre sier nei til

Regjeringen lovet Venstre og KrF et grønt skatteskifte før statsbudsjettet skulle legges frem, men de har enda ikke kommet til en enighet. Nå trues samarbeidet.

Venstre og Krf har ikke kommet til enighet med regjeringen om drivstoffavgifter før fremleggelsen av statsbudsjettet 2017.

DYRERE BENSIN: Blir det dyrere å bruke bil taper Frp en viktig seier, men Venstre og KrF insisterer på at de som forurenser må betale.

Bensinprisene handler om mer enn kroner og ører når statsbudsjettet legges frem 6. oktober. Det kan bli et spørsmål om å være-eller-ikke-være for dagens regjeringssamarbeid. En av høstens heteste kampsaker er dyrere bensin og diesel, men før regjeringens siste budsjett i perioden har Høyre og Frp fortsatt ikke innfridd samarbeidspartiens krav.

Etter det NRK erfarer har regjeringen tilbudt å øke drivstoffavgiften, men forslaget var langt fra bra nok til at Venstre eller Krf kunne akseptere det. Venstre vil at bensinen skal bli minst én krone dyrere. Forslaget er lavere enn det Høyre selv forslo. De ville ha en økning på 50 øre.

Tilbudet fra Høyre og Frp:

  • Bensin skal koste 15 øre mer
  • Diesel skal koste 35 øre mer

Mye bråk ventet Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp), da forrige statsbudsjettet ble lagt frem. Det grønne skiftet ble ikke realisert. I stedet fikk samarbeidspartiene denne lovnaden:

«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2017 fremme forslag om et grønt skatteskift som en del av oppfølgingen av innstillingen fra grønn skattekommisjon».

og det skulle skje i god tid før neste budsjett, som legges frem neste uke:

«Arbeidet skal starte opp tidlig i 2016 slik at det kan være premissgivende når regjeringen fatter sine budsjettvedtak».

Dette har altså ikke skjedd. Venstre og Krf har ikke blitt enige med regjeringspartiene Høyre og Frp om et nytt budsjett for klima og miljø. De har faktisk ikke snakket sammen på over to uker.

Krf-leder Knut Arild Hareide sier til NRK at han ikke lenger har troen på enighet om et grønt skifte før budsjettet legges frem.

Hareide

INGEN ENIGHET: Knut Arild Hareide (Krf) krever offensive tiltak fra regjeringen når budsjettet legges frem neste ukes.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det skal mye til. Dersom regjeringen går i riktig retning legger det et godt grunnlag for forhandlingene i høst, hvis ikke blir det krevende budsjettforhandlinger, sier han.

– Var det ikke en forutsetning da dere landet budsjettet i fjor, at dere skulle bli enige om et grønt skifte før budsjettfremleggelsen i år?

– Det var vårt ønske, nå ser det ikke ut til at vi klarer det før budsjettfremleggelsen. Men det er budsjettet vi vedtar som får konsekvenser. Og der har vi fortsatt god tid, forteller Hareide.

Statsminister Erna Solberg kjører elektrisk lastebil

Statsminister Erna Solberg kjører elektrisk lastebil.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ifølge statsministeren er ikke klima og miljø-avtalen glemt.

– Vi har hele tiden sagt at det har vært en del av regjeringens budsjett. Avtalen sier at vi skal komme med ting i budsjettet, og vi kommer med ting i budsjettet, sier Solberg til NRK.

Men det har ikke vært lett å komme til enighet i klima og miljøsaken, innrømmer hun.

– Vi har hatt gode samtaler, men det er vanskelig å være enige om en liten del av et budsjett som har stor betydning på mange områder.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ