Hopp til innhold

Ulykkesferge krasjet for sjette gang: – Folk er forbannet

En rystet ordfører i Vevelstad håper hun aldri ser ferga MF «Kjella» igjen. – Den skal tilbake i drift, svarer fergesjefen.

ferge ved Vevelstad, krasjet for 6. gang

Søndag kveld braste MF «Kjella» inn i den gamle fergekaia på Forvik i Nordland. Dette er sjette gangen samme ferga er involvert i en ulykke på to år. – Ingen sammenheng, mener sjef for Torghatten Trafikkselskap.

«Bi sånn når TTS kjøpt sånt fettsjit te båtæ. Fyijll ho mæ diesel å teijnn på!»

Det er ikke noe å si på temperaturen på Facebook etter at MF «Kjella» braste inn i det gamle fergeleiet på Forvik i Vevelstad kommune i Nordland.

Ferga som tidligere var kjent som MF «Godfjord» er mildt sagt upopulær blant lokalbefolkningen, og da den krasjet for femte gang på ett år i fjor, krevde den daværende ordføreren at den skulle hogges til spiker.

Kari Anne Andreassen

Ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen håper hun slipper å se ulykkesferga tilbake i Vevelstad.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Det skjedde ikke. I stedet fikk ferga nytt navn og ble kraftig overhalt. Søndag krasjet den for sjette gang på drøye to år.

– Mange har bare ventet på at dette skulle skje. Folk er rystet og forbannet. De synes det er forferdelig trasig og ekkelt. Det er fælt for veldig mange, sier nåværende ordfører i Vevelstad, Kari Anne Bøkestad Andreassen.

Årsaken denne gangen var at skipperen mistet kontakt med styringssystemet. Heldigvis kom ingen av de 18 passasjerene ombord til skade.

Vil ikke se båten igjen

Ordføreren mener Torghatten Trafikkselskap nå må stikke fingeren i jorda og innse at ferga har utspilt sin rolle.

– Uavhengig av hva årsaken er så har ikke denne ferga tillit blant brukerne og kommunene rundt. Dette er ikke en båt vi vil se igjen, raser ordføreren.

Den ferja e det farlig å reise med! Spiller ingen rolle om det er teknisk svikt eller menneskelig feil. TTS må rydde opp!

opprørt facebook-bruker

Folk er redde

Skade på MF «Kjella»

Skroget på MF «Kjella» tok skader i søndagens sammenstøt med fergeleiet på Forvik.

Foto: Sindre Hanssen

Hanne Birgitte Arntzen driver handelsstedet Forvik like ved fergekaia på Forvik. Hun har opplevd flere ulykker med denne ferga, og forteller at folk er redd for å reise med den.

– Det har vært folk som ikke har turt å sende ungene sine med ferga. Den er for utrygg å reise med. Den har krasjet i kaia hos meg én gang, den har gått på land én gang og den har også gått på grunn i Stokkasjøen, forteller Arntzen.

#Redningsskøyta Uni Helgeland bistår i arbeidet etter at MF Godfjord grunnstøtte

I fjor braste bilferga «Godfjord» inn i fjellveggen ved Stokkasjøen og vannet fosset inn i salongen hvor intetanende passasjerer befant seg. Det ble noen dramatiske minutter før mannskapet fikk iverksatt evakuering av de fire passasjerene.

Foto: Redningsselskapet

– Ingen sammenheng

Stein andre

Torghatten-direktør Stein Andre Herigstad-Olsen påpeker at det ikke er noen sammenheng mellom denne ulykken og de foregående.

Foto: Torghatten Trafikkselskap

At ferga må ut av drift er ikke Torghatten-direktør Herigstad-Olsen enig i. Han er først og fremst glad for at det gikk bra med alle de reisende ombord, men påpeker at det ikke er noen sammenheng mellom ulykkene.

– Det er ingen sammenheng i hendelsene, og denne gangen er det en teknisk feil som vi skal få reparert og få i god stand igjen.

– Det har vært seks ulykker med samme ferge, men ingen sammenheng?

– Det er en ødelagt kabel som gjorde at styresystemene falt ut, så det er overhodet ingen sammenheng denne gangen med de tidligere gangen. Vi skal reparere båten og få den i stand igjen. Ferga skal tilbake i drift, forteller Herigstad-Olsen.

Torghatten har ny ferge under bygging ved et verft i Polen. Denne skal erstatte en av de to som i dag trafikkerer sambandet Tjøtta-Forvik. Det er ikke avgjort om det er MF «Kjella» som da blir tatt ut av trafikk.

Tjøtta - Forvik
Opprørte passasjerer etter fergekrasj

Det brøt ut panikk om bord i bilferga MF "Godfjord" da den kjørte i stor fart rett i kaia i juli 2014.

Bilferga MF 'Godfjord' måtte på verksted etter en kollisjon torsdag. Nå har bilfergen krasjet igjen. Dette er det tredje uhellet på fergestrekningen Tjøtta-Forvik siden torsdag.

HER SMELLER DET: Bilferga MF 'Godfjord' måtte på verksted etter en kollisjon i 2015. Nå har bilfergen krasjet igjen. Dette var det tredje uhellet på fergestrekningen Tjøtta-Forvik på kort tid. FOTO: Ole-Christian Olsen / NRK