Her krasjer ferga inn i kaia for andre gang i dag

Det brøt ut panikk om bord i bilferga MF "Godfjord" da den kjørte i stor fart rett i kaia. Dette er den tredje fergekollisjonen på sambandet siden torsdag.

Bilferga MF 'Godfjord' måtte på verksted etter en kollisjon torsdag. Nå har bilfergen krasjet igjen. Dette er det tredje uhellet på fergestrekningen Tjøtta-Forvik siden torsdag.

HER SMELLER DET: Bilferga MF 'Godfjord' måtte på verksted etter en kollisjon torsdag. Nå har bilfergen krasjet igjen. Dette er det tredje uhellet på fergestrekningen Tjøtta-Forvik siden torsdag. FOTO: Ole-Christian Olsen / NRK

Det var ved 13-tiden mandag bilfergen med 24 personer om bord kolliderte med kaia på Forvik i Vevelstad i Nordland i 13-tiden mandag.

Hovedredningssentralen for Nord-Norge opplyste at fire personer hadde pådratt seg lettere skader, og ble fraktet med ambulansebåt til sykehuset i Sandnessjøen for sjekk.

Med NRK til stede forsøkte mannskapet senere å rygge fergen fra kai etter kollisjonen noen timer tidligere. Også denne gangen gikk det galt, noe du kan se i videoen øverst i denne saken.

– Blødde kraftig

Trond Normanseth var med samboeren og sine to barn på bilferie på vei til Brønnøysund. De satt nede i bilen på bildekket da fergen kolliderte i kaia første gangen.

– Vi ser at brygga kommer mot oss i forferdelig stor fart. Det smeller kraftig og jeg høgger inn bremsen, fortalte Normanseth til NRK.

Ifølge Normanseth bommet ferga med 20 meter på kaia og fikk den på høyre side. I sammenstøtet krasjet flere biler med hverandre og stein fra kaia fløy inn over dekk.

– Fergen lå på land ved siden av kaia mens motoren jobbet. Det kom folk blødende. En av dem var en kapteinen om bord. Han hadde et kraftig kutt under øyet. Han skulle berolige oss, men det var ikke beroligende, sier Normanseth.

Panikk om bord

– Hvordan reagerte de om bord?

– Det var forferdelig og nervene kom raskt. En dame var hysterisk og gutten min spurte om han ville få se moren sin igjen.

– Jeg ble redd og ungene ble redde. Vi fikk utdelt redningsvester, og da skjønte alle at det var alvor og at ingen hadde kontroll. Vi fikk ingen informasjon og det ble kaos.

Redningsskøyta og ambulansebåt kom etter hvert og tok med seg kvinner, barn og skadde. Passasjerer om bord fikk vite at det hadde oppstått hull i fergeskroget.

Fergen lå da en kilometer fra land, og Normanseth opplyste at han ventet på å bli fraktet til Tjøtta. Resten av familien ble fraktet til Forvik.

(Artikkelen fortsetter under)

Opprørte passasjerer etter fergekrasj

Liv Pedersen var en av passasjerene om bord. FOTO: Ole-Christian Olsen / NRK

NRK-journalist Ole-Christian Olsen var allerede på fergekaia i Forvik i Vevelstad i Nordland da meldingen om det første sammenstøtet ble kjent.

– Jeg sto og intervjuet en person som skulle med ferga, da jeg hørte et kraftig smell. Betongen sprutet over bildekket, sier Olsen.

Sprutet betong

Betongen sprutet over bildekket, forteller NRKs Ole-Christian Olsen.

Foto: 03030-tipser

MF "Godfjord" var i ferd med å legge til kai ved Forvik i Vevelstad da uhellet skjedde. Strekningen Tjøtta-Forvik er en populær turistvei om sommeren, og er del av Kystriksveien.

– Fergen kom inn veldig skjevt, og bommet totalt på fergeleiet. Den traff noen stolper på kaia og ble stående fast, sier Olsen.

Etter flere forsøk klarte mannskapet å få fergen løs, men da gikk det galt igjen, forteller Olsen.

– Mye tyder på at det er motortrøbbel, for ferga gikk bare fremover og kom seg ikke bakover. Da de endelig fikk den løs, kjørte den i fjæra og holdt på å ødelegge en trekai hvor det sto mye folk. Ferga snerta kaia, og rev løs noen planker, mens folk som satt på kaia løp av sted, sier Olsen.

Mannskapet fikk til slutt slått av motorene, og lot fergen ligge rundt en kilometer fra land.

(Artikkelen fortsetter under)

Det brøt ut full panikk om bord i bilferga MF "Godfjord" kjørte i stor fart rett i kaia. Dette er den tredje fergekollisjonen på sambandet siden torsdag.

Sindre Huus beskriver hendelsen som skremmende. FOTO: Ole-Christian Olsen / NRK

Fortsatt passasjerer om bord

Skadde passasjerer, kvinner med barn og en eldre kvinne ble evakuert fra MF "Godfjord". Fergen blir slept til verft i Sandnessjøen - med bilene om bord.

– Vi er åtte passasjerer på dekk, og folk fra mannskapet. I tillegg er det fem personbiler, en melkebil og en tankbil på dekket, sier passasjerer Morten Mellsom.

I følge Helgeland Arbeiderblad skal det ha vært 24 personer om bord.

Turistveien langs Helgelandskysten er populær om sommeren, og det har vært lange køer i Forvik i dag. Det er uklart når trafikken kan gå som normalt igjen.

– Fergen er ute av drift inntil videre, og vi jobber med å få på plass en erstatningsferge. I tillegg undersøker vi om fergeleiet i Forvik er så skadet at det må repareres, eller om det kan brukes. Det har vi ikke fått tilbakemelding om, sier driftssjef i Torghatten Odd Herman Kristiansen.

Tredje gang på en uke

Etter at transportselskapet Torghatten overtok fergesambandet 1.juli, har problemene stått i kø på sambandet Tjøtta-Forvik.

Torsdag i forrige uke ble MF «Godfjord» skadet og midlertidig tatt ut av drift da den var på tur til Tjøtta. Fredag ble en kvinne skadet, da bilferga "MF Brandal" kolliderte med kaia på Tjøtta.

Odd Hermann Kristiansen, driftssjef i Torghatten Trafikkselskap AS, var selv om bord i ferga da den braste i kaia. Sammen med han satt folk fra Sjøfartsdirektoratet.

– De var om bord for å finne ut hva som skjedde under forrige uhell. Dette er ikke noe vi er spesielt stolte av. Det er tre uhell for mye. Vi har hatt en tøff oppstart her siden vi tok over 1. juli, sier driftssjefen til NRK.

Kristiansen bekrefter overfor NRK at fire personer fikk lettere klem- og kuttskader i dagens kollisjon.

– Hva er det som har skjedd?

– Det er vanskelig å si, men navigatøren som manøvrerte fikk ingen respons. Derfor fikk han ikke redusert farten fergen gikk i fergeleiet. Vi skal få på plass en erstatningsferge, og skal finne ut hva som har skjedd og hvor store skader det er blitt på fergeleie.

Driftssjefen beklager på det sterkeste det som har skjedd.

– Vi beklager at driften ikke har vært som publikum og vi ønsker den siste tiden, men dette er ikke en vanlig situasjon. Vi skal komme på rett spor igjen, sier Kristiansen.

Laster kart, vennligst vent...