NRK Meny
Normal

«Godfjord» krasjet for femte gang på ett år

På folkemunne kalles den bare «ulykkesferga». Rederiet Torghatten sier MF «Godfjord» har slitt med manøvreringssystemet, men kan ikke utelukke at krasjen mandag morgen skyldes menneskelig svikt.

Ferge på grunn i Vevelstad

FOTOGRAFERTE HAVARIET: Lars Stokka Arnesen ser fjellet komme nærmere og nærmere. Så smeller det. – Jeg gikk ut av bilen og så i salongen at vannet kom fossende inn, sier han.

Foto: Lars Stokka Arnesen

– Det er for tidlig å si noe om årsaken til krasjen, og en gransking vil avdekke om det er tekniske årsaker eller menneskelig svikt, sier driftssjef Odd Herman Kristiansen i krisestaben i Torghatten Trafikkselskap.

I morges skjedde det igjen. Bilferga «Godfjord» braste inn i fjellveggen og vannet fosset inn i salongen hvor intetanende passasjerer befant seg. Det ble noen dramatiske minutter før mannskapet fikk iverksatt evakuering av de fire passasjerene.

– Folk var i sjokk

Grunnstøting i Vevelstad

Her blir passasjerene transportert bort fra stedet.

Foto: LARS STOKKA ARNESEN

– Det var et kraftig smell, vi traff flere store steiner bortover skutesida. Det kjentes ut som om hele siden ble skrapet opp på babord side. Jeg gikk ut av bilen og så i salongen at vannet kom fossende inn. Folk var i sjokk, forteller passasjer Lars Stokka Arnesen til NRK.

– Ikke ute av kurs

Grunnstøtingen skjedde ved Kalvhillodden, bare noen minutter etter avgang på Stokkasjøen. Ifølge rederiet var ikke ferga mye ute av kurs da uhellet skjedde.

– Det er ikke snakk om store avvik. Her er det en kjent grunne. Men om det er den ferga har truffet, er for tidlig å si. Vi har ikke fått snakket med mannskapet ennå, sier Kristiansen.

Han avviser at ferga har vært mye ute av kurs da krasjen skjedde.

MF Godfjord

Grunnstøtingen skjedde ved Kalvhillodden, bare noen minutter etter avgang på Stokkasjøen. Ifølge rederiet var ikke ferga mye ute av kurs da uhellet skjedde.

Foto: Roald Kluge

Femte gang

Da transportselskapet Torghatten overtok fergesambandet Tjøtta-Forvik fra konkurrenten Boreal 1. juli i fjor ble den 28 år gamle MF «Godfjord» satt inn i på det sterkt trafikkerte kystriksveisambandet. Det ble en tøff oppstart.

Allerede den første uka krasjet ferga inn i kaia tre ganger – to av uhellene skjedde på samme dag. Det brøt ut panikk og fire personer ble sendt til sykehus med lettere skader.

– I starten slet vi med manøvreringssystemet om bord, men etter flere verkstedopphold, ombygging og komponentbytte, har dette systemet fungert greit, sier driftssjefen.

(artikkelen fortsetter under)

Mannskapet på UNI Helgeland bistår MF Godfjord etter havariet.

Mannskapet på UNI Helgeland bistår MF Godfjord etter havariet.

Foto: Redningsselskapet

1. februar i år grunnstøtte ferga for fjerde gang – med ni personer om bord.

– I vinter skyldtes ikke grunnstøtingen manøvreringssystemet, men prosedyresvikt, sier Kristiansen.

Etter den siste grunnstøtingen i februar gikk en av fergekapteinene på «Godfjord» ut i Helgelands Blad og Brønnøysunds Avis og uttalte at ferga var livsfarlig. Det ble avvist av rederiet.

Ulykkesbelastet

Neste høst skal en splitter ny bilferge med en kapasitet på 60 personbiler settes inn i Tjøtta-Forvik-sambandet. Enn så lenge må lokalbefolkningen ta til takke med «Godfjord».

– Vi føler at vi har fått vår andel av uhell nå. «Godfjord» er overrepresentert på ulykkesstatistikken. Likevel tror jeg det er en tilfeldighet, sier Kristiansen.

Kristiansen sier det ikke er grunn til å mistenke at mannskapet var alkoholpåvirket.

– Det vil bli foretatt rutinemessig promillekontroll av mannskapet.

Strekningen Tjøtta-Forvik er en populær turistvei om sommeren, og er del av Kystriksveien.

Bilferga MF 'Godfjord' måtte på verksted etter en kollisjon torsdag. Nå har bilfergen krasjet igjen. Dette er det tredje uhellet på fergestrekningen Tjøtta-Forvik siden torsdag.

HER SMELLER DET: Bilferga MF 'Godfjord' måtte på verksted etter en kollisjon torsdag. Nå har bilfergen krasjet igjen. Dette er det tredje uhellet på fergestrekningen Tjøtta-Forvik siden torsdag. FOTO: Ole-Christian Olsen / NRK

Opprørte passasjerer etter fergekrasj

Det brøt ut panikk om bord i bilferga MF "Godfjord" da den kjørte i stor fart rett i kaia i juli i fjor.