Hopp til innhold

Høie avgjør sykehusstrid bak lukkede dører

Verken presse eller tilhørere får delta når helseministeren forteller hva han har bestemt i saken om Helgelandssykehuset. Redaktørforeningen krever åpenhet i den betente saken.

Helseminister Bent Høie møter leder for bunadsgeriljaen i Sandnessjøen Line Rønning Føsker i Mosjøen.

Det har vært stort lokalt engasjement i sykehussaken på Helgeland. Om det blir ett eller to nye sykehus på i regionen er det helseminister Bent Høie som skal bestemme. Han tar den endelige avgjørelsen på nyåret.

Foto: Kari Skeie / nrk

Reidun Kjelling Nybø, redaktørforeningen, nyheter, netthets
Foto: Hans Trygve Holm

– Det er veldig synd at ikke Bent Høie viser mer offentlighet i sykehussaken.

Assisterende generalsekretær i Redaktørforeningen, Reidun Kjelling Nybø, er misfornøyd.

Foretaksmøtet, der helseministerens avgjørelse om sykehusstruktur på Helgeland legges frem, er ikke åpent for offentligheten. Det betyr at verken presse eller tilhørere får være til stede når han legger fram det han har bestemt.

Det har lenge stormet i saken om hvor ett eller flere sykehus og distriktsmedisinske sentre (DMS) skal ligge i regionen.

Helgelendinger har gått i fakkeltog både sør og nord i regionen. I kåringen av årets nyord i fjor ble bunadsgerilja bare slått av klimabrøl.

Møter ordførere i dag

Redaktørforeningen krever åpenhet, og vil at presse og publikum skal få tilgang på hele prosessen i saken som har skapt splid på Helgeland.

Det var Brønnøysunds Avis som først omtalte saken.

– Det er stor interesse knyttet til spørsmålene, og vi har sett at det er mange modeller som er presentert på forhånd. Dette er en prosess som det er viktig at befolkninga får ta del i hele veien, mener Nybø.

Styret i Helgelandssykehuset vedtok før jul en modell med ett stort sykehus i Sandnessjøen. Så stemte styret i Helse Nord for to sykehus, et i Rana og et Sandnessjøen.

Styret presiserte i sitt vedtak at det største, med ledelsen, skal være i Sandnessjøen. Det aksepterer ikke politikerne i Rana, som har den største byen på Helgeland. Regjeringspartiene på sin side har bedt Rana-politikerne om å roe seg.

Alle tidligere avgjørelser i saken er lagt fram for åpne dører.

Helgelandssykehuset, Sandnessjøen

I dag er det tre sykehus på Helgeland. De ligger i Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. Helse Nord-styret innstilte før jul på ett sykehus i Rana og ett i Sandnessjøen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Ikke et tradisjonelt møte

Men det er ikke samme krav til åpenhet i foretaksmøter som for styremøter for sykehus og helseforetak.

– Et foretaksmøte er ikke et tradisjonelt møte. Det er jeg som er foretaksmøtet. Det er rett og slett bare et møte hvor jeg leser opp min konklusjon. Så kan de ansatte komme med protokolltilførsel skriftlig.

I dag møter helseminister Bent Høie ordførerne på Helgeland før han tar den endelige beslutningen om sykehusstruktur i regionen.

Det er ikke klart når beslutninga vil offentliggjøres, annet enn at det skjer nå på nyåret.

Pressekonferanse med Helse Nord om stedsvalg for Helgelandssykehus. Direktør Lars Vorland sammen med styreleder Renate Larsen.

Helse Nord-direktør Lars Vorland rett etter at hans innstilling i sykehussaken ble gjort kjent i vinter.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK

– Knapt noen mer betente saker enn denne

Høie sier man kan lese av protokollen hva som har blitt sagt og gjort, i ettertid.

– Det er ikke tradisjon for at disse møtene er åpne. Dette møtet vil ta veldig kort tid, og det som blir offentlig etter møtet er det som jeg har lest opp og det de ansatte har kommet med protokollførsel.

Regionen med om lag 84.000 innbyggere har i dag tre sykehus. Disse ligger i Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. Avgjørelsen vil bety store omveltninger for mange.

Nybø mener helseministeren bør åpne døra i den omfattende saken.

– Jeg vet knapt noen mer betente saker innenfor helsevesenet enn akkurat disse spørsmålene. Da synes jeg hele prosessen skal være åpen, avslutter Reidun Kjelling Nybø i Redaktørforeningen.

Presisering: I teksten og en faktaboks sto det tidligere at Helgeland har 78.000 innbyggere.