Hopp til innhold

Ordføreren vil møte Bent Høie «snarest»: – Vil ikke akseptere vedtaket

For et par dager siden mante Rana-ordfører Geir Waage til forsoning på Helgeland. Nå er han krass i sin kritikk av vedtaket til Helse Nord. – Uholdbar arbeidsgiverpolitikk, sier han.

Ordfører i Rana kommune, Geir Waage (Ap).

Ordfører i Rana kommune, Geir Waage (Ap).

Foto: Se Nor

I dag fattet Helse Nord et vedtak som kan føre til store omveltninger for sykehusstrukturen på Helgeland.

Det er bestemt at Sandnessjøen vil få et helt nytt sykehus som skal bygges inntil 20 minutter unna rådhuset. Her skal hovedsykehuset til Helgelandssykehuset ligge.

Samtidig betyr dette at Mo i Rana beholder sykehuset sitt, men mister administrasjonen. Ledelsen flyttes samlet til Sandnessjøen.

Dette får ordfører i Rana, Geir Waage, til å se rødt. Mannen som for få dager siden ville prioritere kompromiss og en bedre debatt på Helgeland, er igjen på krigsstien.

Lars Vorland og Renate Larsen, Helse Nord

Avtroppende administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland, og styreleder i Helse Nord, Renate Larsen, forklarer grunnlaget for at vedtaket ble slik det ble.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK

– Benkeforslag uten utredning

Geir Waage bekreftet i kveld på Dagsnytt 18 at de enstemmig hadde vedtatt å «ikke akseptere vedtaket som er gjort av styret».

– Dette gjør vi fordi styret vil bygge ned det største sykehuset i den tredje største byen i Nord-Norge, og at det flyttes til Sandnessjøen. Det er noe vi ikke kan akseptere. Dette kommer vi til å følge politisk og jeg har bedt om et møte med statsråden.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil få saken på sitt bord rundt nyttår.

Rana-ordfører Geir Waage

Uaktuelt og delta på: Geir Waage vil ikke akseptere at Mo i Rana mister statusen som hovedsykehus.

Foto: Frank Nygård / NRK

Frem til da vil Waage og kommunestyret jobbe mot vedtaket. Dette til tross for at han og varaordfører Anita Sollie gikk ut og oppfordret til mindre krangling og mer kompromiss, forleden.

– Dette vedtaket er imot direktøren i Helgelandssykehuset sitt vedtak og Lars Vorlands faglige anbefaling. Et benkeforslag som ikke har blitt utredet ordentlig. Det er også i strid med vedtektene til sykehuset, som sier at hovedkontoret skal ligge i Mo i Rana, sier Waage.

Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

Her kan du se debatten mellom partene i Dagsnytt 18.

Slik blir tilbudet

Slik blir det altså om styret til Helse Nord får det som de vil.

Forslagene til Helse Nord-direktør Lars Vorland (to sykehus) og styremedlem Fredrik Sund (ett sykehus) ble vraket.

Nå gjenstår det å se om helse- og omsorgsminister Bent Høie er enig.

Her er innstillingen til styret til Helse Nord i sin helhet:

Etter avstemmingen var ferdig, hvor styret enstemmig vedtok styremedlem Svenn Are Jensens forslag, var det en lettet styreleder som stod igjen.

Styremøte i Helse Nord onsdag

Bilde fra styremøtet i Helse Nord, onsdag. I midten sitter styreleder i Helse Nord, Renate Larsen, og til høyre administrerende direktør, Lars Vorland. Hans forslag ble nedstemt.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK

– Jeg er veldig glad for at vi har fattet et enstemmig vedtak og at vi har et klokt og dyktig styre som klarte å få igjennom et vedtak til slutt, sa styreleder Renate Larsen.

For styret var det viktig å få frem at Sandnessjøen skulle bli hovedsykehuset, sier Larsen.

– Det var viktig å få frem hvor ledelsen og de fleste funksjonene skulle ligge. For å samle hele Helgeland og å gi et mest mulig likt tilbud til alle sammen, så måtte dette hovedsykehuset ligge sør for Korgfjellet.

Det var den største forskjellen fra Lars Vorlands forslag. Dette fordi han mente at helseforetaket selv skulle bestemme hvor hovedkontoret skulle ligge.

For å bryte ned hele vedtaket, sånn blir det for ditt område:

I tillegg er det vedtatt at et distriktsmedisinsk senter (DMS) skal legges til Brønnøysund.

Ville helst hatt ett sykehus

Under kveldens Dagsnytt 18-sending var også Vefsn-ordfører Berit Hundåla med. Hun har tidligere sagt at hun er direkte sint for Vorlands innstilling til styret.

Hun var ikke riktig så sint under sendingen. Til tross for at Mosjøen nå mister sitt sykehus, ser hun noe positivt i styrevedtaket.

– Jeg har en litt sånn både og-holdning. Vi har sagt at å samle alt under ett tak er det beste alternativet. Men nå har vi i hvert fall et vedtak med et hovedsykehus som ligger sør for Korgfjellet. Likevel mister vi sykehuset vårt, og det er ikke hyggelig, sier hun og legger til:

– Det er tross alt flere hundre arbeidsplasser vi gir slipp på her i Vefsn.

Styret i Helse Nord stemte i ettermiddag over tre ulike forslag om hvor det skal være sykehus på Helgeland.

Styret i Helse Nord stemte i ettermiddag over tre ulike forslag om hvor det skal være sykehus på Helgeland.

Høyre liker vedtaket

Sveinung Stensland er helsepolitisk talsperson for Høyre, partiet som helseminister Bent Høie tilhører.

Han sier at det er gledelig at styret har kommet fram til et enstemmig vedtak som han mener gir litt til alle parter.

Det samsvarer med det han tidligere har sagt, om å samle et fagmiljø sør for Korgfjellet.

– Dette er et godt kompromiss som ivaretar alle hensyn som har kommet frem i denne prosessen. En prosess og debatt som har vært spennende, sier han.

Stensland vedgår at det har vært mange stemmer og forslag i saken, men at de forholder seg til de lovlige vedtakene som har blitt gjort den senere tiden.

Sveinung Stensland i Høyre

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det har blitt sagt at det er naturlig å samle kreftene sør for korgfjellet, samtidig som man tenker på Mo i Rana. Dette vedtaket fanger opp mye av det som har vært i prosessen.

– Betyr dette at man kan anta at Bent Høie vil bestemme seg for dette vedtaket?

– Jeg kan ikke svare for Bent Høie, men jeg kommer ikke til å protestere høylytt, for å si det sånn. Det virker som en løsning som ivaretar pasientene og gir trygghet for folk på Helgeland.

Stensland sier at Rana-ordfører Geir Waage kan mene hva han vil.

– Jeg har ingenting med hvem Høie møter og ikke møter, men han står fritt til å mene det han vil. Det har vært en langvarig prosess og det er alltid noen som er skuffet til slutt.