Hopp til innhold

Fylkesmannen: – De har brutt loven

En gruppe lokalpolitikere trosset ordføreren og beordret rektor å gjenoppta undervisningen. Det får fylkesmannen til å reagere.

Kommunestyret i Tysfjord

Et flertall av representantene i kommunestyret i Tysfjord står bak oppstarten, men oppstarten har ikke blitt formelt vedtatt i kommunestyret. Den er heller ikke godkjent av rådmannen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Ti lokalpolitikere ansatte en vikarlærer og beordret rektor å gjenoppstarte ungdomstrinnet på Storjord skole i Tysfjord, uten rådmannen og ordførerens godkjennelse. Det mener underdirektør Tor Sande hos Fylkesmannen i Nordland de ikke hadde lov til.

– Det de har gjort er ikke lovlig. De kan gjerne ha en mening om en sak, men alle vedtak og avgjørelser skal treffes i kommunestyret, så dette holder ikke, forteller underdirektøren.

Bakgrunnen for oppstarten skal være at et flertall av kommunestyremedlemmene mente alt lå til rette for oppstart. Rådmannen forholdt seg likevel til kommunestyrets vedtak, og ordføreren avviste forslagene om et ekstraordinært kommunestyremøte hvor vedtaket om å gjenåpne skolen kunne fattes.

Ordfører Tor Asgeir Johansen akter å pendle elever til tross for at lærerproblematikken er løst.

Ordfører Tor Asgeir Johansen i Tysfjord kommune.

Foto: Sander Andersen / NRK

Kommunestyrepolitikerne tok da saken i egne hender og sørget for at undervisningen startet opp igjen. Det har ordfører Tor Asgeir Johansen svært lite til overs for.

– Dette er helt klart i strid med kommuneloven. Kommunestyret har ikke hatt noe møte om dette, og det er kun når klubben smeller at vi kan fatte slike vedtak.

– Ungene står i fremste rekke

Øyvind Johansen er far til ett av barna på skolen, og er en av de ti politikerne som står bak det angivelige bruddet på kommuneloven. Lokalpolitikeren legger ikke skjul på de har brutt loven, men sier at dette først og fremst handler om elevene.

Øyvind Johansen, Sp-politiker Tysfjord

Øyvind Johansen, kommunestyrepolitiker i Tysfjord.

Foto: NRK

– Det er vi fullstendig klar over, men ungene står i fremste rekke. Vi har bedt og krevd om et ekstraordinært kommunestyre hvor vi kan fatte et lovlig vedtak, men det har ikke vært i ordføreren og kommuneledelsens interesse.

Han påpeker at uten oppstarten mandag denne uken, ville elevene gått ti uker uten undervisning på skolen. De leide derfor inn en vikarlærer og fikk skolen i gang igjen.

– Opplæringsloven

Ordføreren mener vikarløsningen i seg selv ikke er problematisk, men er opptatt av at de formelle kravene skal være i orden.

– Det er ikke et problem at det drives med en vikarlærer, men vi må sørge for at vi har alle ting på plass, slik at undervisningen foregår i tråd med opplæringsloven. Tysfjord kommune står ansvarlig for den opplæringen som blir gitt på skolen, påpeker han.

Førstkommende tirsdag er det igjen kommunestyremøte i Tysfjord, og da blir skolekonfliktsaken behandlet. Fylkesmannen vil være representert med en av sine jurister på dette møtet.