Hopp til innhold

Trosset kommuneledelsen og startet opp undervisningen igjen

I to måneder har de streiket, men i dag var ungdomsskoleelevene tilbake på Storjord i Tysfjord. – Dette visste jeg ikke noe om og administrasjonen har heller ikke godkjent oppstarten, sier ordfører Tor Asgeir Johansen.

Elevene Ida, Tobias, Vanessa, Lasse og Kristian og lærer Leif Hara

I dag var elevene ved ungdomstrinnet i Storjord i Tysfjord tilbake på skolebenkene. Fra venstre: Ida, Tobias, Vanessa, Lasse og Kristian og lærer Leif Harald Olsen.

Foto: NRK

– I dag er en gledens dag, for et flertall i kommunestyret har bestemt at vi nå skal starte opp, sier Øyvind Johansen som er lokalpolitiker, leder for kommunedelsutvalget på Storjord og far til en av elevene ved skolen.

Fem elever har vært holdt hjemme i nesten to måneder i protest, etter at ungdomsskoletrinnet ved skolen i bygda ble midlertidig nedlagt.

Siden den gang har det vært amper stemning mellom foreldrene i bygda og kommuneadministrasjonen. Også lokalpolitikerne har engasjert seg på begge sider i saken.

Har satt inn vikar

Men i dag startet undervisningen på ungdomsskoletrinnet. Det skjer etter at ti av 17 kommunestyremedlemmer har krevd at undervisningen settes i gang omgående og at en lærer har sagt seg villig vikariere fram til en permanent løsning er på plass.

Rådmannen i kommunen bekreftet fredag at en ny lærer er ansatt ved oppvekstsenteret, som skal begynne i jobben 1. desember.

Visste ikke at undervisningen var i gang

I et brev som ble sendt ordføreren søndag, krevde det samme flertallet blant politikerne at administrasjonen og ordfører gir rektor ved skolen godkjenning til å starte undervisningen igjen.

Denne bekreftelsen har fortsatt ikke kommet, men elevene er likevel tilbake på skolen. Det kom overraskende på ordføreren i kommunen.

– I dag startet man opp undervisningen på Storjord skole. Var du klar over det?

– Jeg var ikke klar over det før du kom og sa det til meg. Undervisningen er i gang fra første til sjuende trinn og det har den vært hele året. Men jeg var ikke klar over at den var gått i gang for ungdomstrinnet fra åttende til tiende, sier Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen når NRK møter han mandag formiddag.

Har ikke avgjort hva de gjør

Han ønsker foreløpig ikke å si noe om hvordan kommunens ledelse forholder seg til at undervisningen nå er i gang, eller om det er aktuelt å stanse den.

– Det må jeg komme tilbake til. Som sagt ble det servert meg akkurat nå. Dette må også administrasjonen få vurdere. Vi har en rådmann og en oppvekstsjef som vurderer det faglige i dette. Det er det man hele tiden har forholdt seg til.

Kommunen har slitt med å rekruttere kvalifiserte lærere til Storjord Oppvekstsenter og etter den midlertidige nedleggelsen av ungdomstrinnet har elevene hatt tilbud om undervisning på Drag i Tysfjord.

Men elevene har i stedet fått hjemmeundervisning i påvente av en løsning på konflikten. En av dem er Lasse Skårnes, som er elev i tiende klasse.

Hva er det beste med å komme tilbake?

– Det er vel å ha et ordentlig system igjen og fokusere ordentlig på skolen, sier Skårnes.