Jobber på høygir for å redde skolen

Lærermangel fører til at Tysfjord kommune midlertidig legger ned Storjord skole. Nå jobbes det intenst i lokalsamfunnet for å redde skolen både på kort og lang sikt.

Storjord Oppvekstsenter

Storjord Oppvekstsenter huser både barnehage og grunnskole.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Vi tror vi har en løsning klar før helga for full skoledrift dette skoleåret, sier leder for Storjord og omegn kommunedelsutvalg, Øyvind Johansen (Sp).

Øyvind Johansen er glad, men ikke helt fornøyd med resultatet etter meningsmålingen.

Øyvind Johansen (Sp) tror de har en løsning klar førstkommende helg.

Foto: Sander Andersen / NRK

Tidligere denne uka varslet Tysfjord kommune at grunnskolen på Storjord legges ned på grunn av mangel av kvalifiserte lærere.

En midlertidig nedleggelse som vil vare hele skoleåret, slik at de 18 elevene må pendle til Drag skole mer enn en time unna med skolebuss.

Har forslag på løsninger

Foreldrene godtar ikke nedleggelsen og jobber nå på høygir med å få tak i kvalifiserte lærere.

– Vi har ringt rundt til folk og det har gitt resultater. Vi har navn på konkrete personer og forslag på løsninger, men de er for tidlig å konkludere akkurat nå, sier en optimistisk Johansen.

Starte privatskole

Kristin Kristiansen

Kristin Kristiansen godtar ikke nedleggelse av skolen på Storjord.

Foto: Privat

I går ble det nedsatt en arbeidsgruppe på seks personer som skal jobbe med å sikre bygda på lang sikt ved å starte en privatskole.

– Løsningen er å jobbe for en Montessori privatskole. For da har vi styringen selv og kommunen kan da ikke si at skolen skal legges ned, forklarer leder i foreldrerådets arbeidsutvalg, Kristin Kristiansen.

Og allerede neste skoleår kan privatskolen være på plass.

– Det gjør vi for å sikre at vi har en skole på Storjord i fremtiden. Vi ønsker jo flere folk til bygda, men hvis vi legger ned skolen så flytter heller folk vekk her fra, hevder Kristiansen.

– Og det er ikke akseptabelt i det hele tatt at seksåringer skal sitte to-tre timer på buss hver dag.