Waldehuset i ilden

Huset som ikke brant under bybrannen i Ålesund er først i rekken i serien «Norsk attraksjon».

Huset som ikkje brann

Einar Gustafson og Linda Eide foran huset som ikke brant da resten av Ålesund gjorde det. Waldehuset ligger i Grensegata.

Foto: Kristin H. Hauge / NRK

Da Ålesund brant i 1904 stod et trehus igjen i ruinene helt uskadd. Historien om Waldehuset er tema for første episode av «Norsk attraksjon».

Ble advart av engel

Programleder Linda Eide og lokalhistoriker Einar Langva Gustafson forteller om Anders Nord, som dagen før brannen fikk besøk av en engel. Engelen sa at byen kom til å brenne, men at huset kom til å gå fri.

Ble igjen i huset

Da brannen startet nektet Anders å rømme slik resten av folk i byen gjorde. Da flammene nærmet seg reddet kona ut møblene. Anders ble værende hjemme.

Linda Eide og Einar Gustafson

Linda Eide og Einar Gustafson må ty til teaterscenen for å illustrere hvordan den gudfryktige Anders Nord og huset hans overlevde bybrannen i Ålesund.

Foto: Kristin H. Hauge / NRK

Dagen etter bybrannen kom kona til Anders hjem. Huset sto, men møblene som hun hadde tatt ut var brent opp. Huset står fortsatt i Grensegata i Ålesund.

For god til å være sann?

I episoden får Linda Eide på engelvinger og blir firt ned fra taket. Einar Gustavson går til sengs med nattlue - alt for å fortelle ei historie som kanskje er for god til å være sann.

Huset som ikke brant

Da Ålesund brann i 1904 var det ett hus som mirakuløst nok slapp unna flammene. «Norsk attraksjon» gir deg svaret på hvordan og hvorfor.

Foto: Kristin H. Hauge / NRK

For var det et himmelsk mirakel som reddet hjemmet til Anders Nord, eller finnes det ei mer naturlig forklaring?

– Historia om mirkakelhuset har versert i bedehusmiljø på Sunnmøre i årtier, men den er så god at vi i «Norsk attraksjon» synes at folk i hele landet bør få ta del i den, skriver prosjektleder Kristin Helgeland Hauge i en pressemelding.

Linda Eide og Einar Gustafson

Linda Eide og Einar Gustafson til sengs, som herr og fru Nord, under rekonstruksjonen av brannen.

Foto: Kristin H. Hauge / NRK