NRK Meny
Normal

– Mannen kan true Raumabanens fremtid

Venstrepolitiker i Rauma, Arne Steffen Lillehagen, krever nå handling slik at Raumabanen kan åpnes for persontrafikk så snart som mulig.

Stengt jernbane gjennom Romsdalen

Raumabanen har vært stengt for persontrafikk siden 22. oktober.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det har ikke gått persontog gjennom Romsdalen siden jernbanelinja ble stengt for en måned siden – fordi deler av fjellpartiet Mannen kunne rase ut.

Lillehagen er kommunen sin representant i Jernbaneforum Dovrebanen og Raumabanen, og han frykter for Raumabanen sin fremtid, om ikke trafikken snart kommer i gang.

Han ønsker å kommunisere med Åknes Tafjord Beredskap, som overvåker fjellet Mannen, for å få til tekniske løsninger som gjør togtrafikken sikker.

– Hvis ikke må vi med menneskehånd provosere frem skredet.

Usikkerhet

Arne Steffen Lillehagen

Venstrepolitiker i Rauma, Arne Steffen Lillehagen, håper at det snart kommer en løsning når det gjelder Raumabanen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Han understreker at det kan påvirke turismen hvis åpningen drøyer over vinteren.

– Vi må få en løsning på denne usikkerheten. Rauma kommune presser på, men vi trenger at statsetatene samordner seg for å finne en løsning, sier Lillehagen.

Han tror at togstansen i Romsdalen kan være en trussel for fremtiden til Raumabanen. Men han vil ikke være pessimistisk, og mener ikke at det finnes grunnlag for å legge ned banen.

– Men hvis ingen tar et ansvar så frykter jeg at det kan bli uheldig for Raumabanen.

Mannen hindrer åpning

Mandag 10. november bestemte politiet seg for å åpne Raumabanen for godstrafikk. Men persontrafikken er fremdeles stengt.

Det usikre fjellpartiet i Mannen er grunnen til at Raumabanen er stengt. Opp mot 120 000 kubikk står fortsatt i fare for å rase i Romsdalen. Men skredet lar vente på seg. Geologene er nå usikre på når steinmassene vil dundre nedover fjellsidene.

– Sikkerheten går foran alt, og det er derfor politiet holder stengt. Men det må skje noe snart. Vi vet at Mannen beveger seg enda, men skredet kan la vente på seg til våren.

Lillehagen mener at denne usikkerheten tærer på dem som bor i området, men også brukere av Raumabanen. Han sier at det ikke går an å leve med stenging over lengre tid.