NRK Meny
Normal

Venter på granskningsrapport fra Helsetilsynet

Ledelsen i Helse Møre og Romsdal venter på utfallet av granskningen som Helsetilsynet gjør etter to dødsfall i Møre og Romsdal.

Espen Remme og Stein Kinserdal

Administrerende direktør Espen Remme og styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Konklusjonen vil kunne få betydning for hva som skal skje med barneavdelinga i Kristiansund som ble vedtatt helgestengt i 2014.

I slutten av februar i år døde 10 måneder gamle Sebastian som var født med ganespalte, hjertefeil og feil på tarmsystemet. Den lille gutten hadde hatt mange opphold på sykehus.

Fredag 19.februar oppsøkte foreldrene legevakten i Kristiansund fordi barneavdelinga var helgestengt. Legevakta ville sende Sebastian til Ålesund, men fikk ikke helikopter. Å sende gutten med ambulanse til Ålesund som innebærer en tre timer lang kjøretur, var uaktuelt.

Det ble bestemt at en skulle se an guttens tilstand som først bedret seg, men deretter ble kraftig forverret. Nå ble det sendt helikopter, men det var sent. Helikopteret snudde og vendte tilbake til Kristiansund.

Sterke reaksjoner

Markering for barneavdelinga i Kristiansund

Mange møtte opp under markeringa utenfor sykehuset i Kristiansund.

Foto: Remi Sagen / NRK

I Kristiansund var reaksjonene veldig sterke og førte til spontanaksjoner utenfor sykehuset i Kristiansund. Dødsfallet ble satt i sammenheng med helgestengninga av barneavdelinga.

Helse Møre og Romsdal gjeninnførte sjudøgns drift ved barneavdelinga og avventer nå resultatet av granskningen.

– Det blir ikke gjort noe med dette tilbudet før vi har rapporten fra Helsetilsynet. Vi er nødt til å se på hvordan tilsynsmyndighetene ser på en så viktig sak før vi gjør noen øvrige grep, sier administrerande direktør Espen Remme til NRK.

– Betyr det at dere kan komme til å fortsette med heldøgns drift hele uken etter at rapporten er lagt frem?

– Jeg vil ikke forskottere noe. Nå venter vi på Helsetilsynet, sier Remme.

– Men vi må også gjøre våre vurderinger uavhengig av den granskningen som Helsetilsynet gjør, sa styreleder i Helse Møre og Romsdal Stein Kinserdal under styremøtet onsdag.

– Frustrerende å vente

I tillegg til Sebastian-saken gransker Helsetilsynet den såkalte Daniel-saken der en to år gammel gutt døde etter en mandeloperasjon ved sykehuset i Molde I 2009.

Utfallet av de to granskningene har tatt lengre tid enn forventet. Det er frusterende å vente, sier Espen Remme.

- Det er krevende når vi stadig får vite at det kommer og så blir det utsatt. Det blir vanskelig både fordi vi skal forberede organisasjonen vår og fordi vi skal fremstå for omverdenen på en trygg og forutsigbar måte. Det at vi stadig får utsettelser er litt krevende å håndtere, sier Remme.