Hopp til innhold

Sebastians mor: – Dette hadde ikke trengt å skje

– Det skulle jo gå bra. Det var ikke i tankene mine at det kunne gå så dårlig at Sebastian kunne dø. Det forteller Ida Gils Ødegaard. Hun er moren til ti måneder gamle Sebastian som døde på Kristiansund sykehus 22. februar. Nå forteller familien sin historie.

Se lørdagsrevy-reportasjen her

– Dette hadde ikke trengt å skje. Det er det jeg tenker. Sebastian ble sviktet. Det ble han, sier Ida.

Den lille gutten ble født med ganespalte, hjertefeil og feil på tarmsystemet. I løpet av sitt korte liv bodde han fire måneder på sykehus.

Den unge familien fikk virkelig prøvd seg. Sebastian var gjennom flere tøffe perioder. I fjor sommer sluttet han å puste etter å ha fått oppkast i lungene.

– Da var det faren som reddet livet hans. Vi drev gjenoppliving før vi kom oss til sykehuset i Kristiansund. Det stod om minutter. Barneavdelingen var sommerstengt, og vi opplevde at mottakelsen var dårlig forberedt. Utstyr som er tilgjengelig på barneavdelingen manglet. Da fikk vi en forsmak på hva vi hadde i vente når sykehuset skulle stenge avdelingen i helgene, sier Ida.

Oppsøkte legevakten

sykehus kristiansund - helse møre og romsdal

Fredag 19. februar trengte familien hjelp, men barneavdelingen ved sykehuset i Kristiansund var stengt.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Fredag 19. februar trengte familien hjelp igjen. Barneavdelingen var stengt, og de oppsøkte legevakten.

Der møtte de barnelegen Anna Owczarz. Hun kjente Sebastian godt.

– Vi satt og ventet i fem timer på legevakta. Anna ville sende gutten til Ålesund, men vi fikk ikke helikopter. Under besøket på legevakta ble Sebastian behandlet, og tilstanden bedret seg, forteller Ida.

Helikopteret kom ikke. Derfor bestemte de seg for å observere Sebastian hjemme. En ambulansetur til Ålesund på tre timer var utelukket.

– Sebastian kunne ikke spise selv og hadde ofte pusteproblemer. Vi var veldig redd for at han kunne kaste opp når han var sjuk. Vi vet hva turene til Ålesund kan gjøre med ham. Han blir veldig sliten. Dersom han hadde blitt dårligere under biltransport eller på ferga, kunne det blitt kritisk. Derfor valgte vi å bli hjemme. Det valget har jeg aldri angret på, sier Ida.

Lørdag kviknet gutten til

Sebastian

Videoen viser en gutt på bedringens vei, men på kvelden blir han dårligere igjen.

Foto: Privat

I løpet av lørdagen kviknet gutten til. Videoopptak viser en gutt på bedringens vei, men på kvelden blir han dårligere igjen. Derfor velger familien å reise til legevakta, der en ny lege har kommet på vakt.

– Hun rådførte seg med legen i Ålesund, og de bestemte seg for at det ikke var grunn til innleggelse. Vi var derimot hjertelig velkommen til Ålesund i ambulanse, så da tenkte jeg at det ikke var så alvorlig. De er jo tross alt leger, og vet hva de gjør, sier Ida.

Videoopptak av gutter viser at han er betydelig verre, og sliter med å puste. Utover natta blir tilstanden enda dårligere.

– Skjønte det var svært alvorlig

Søndag formiddag går alarmen. Gutten har store pusteproblemer og blir fraktet til akuttmottaket i Kristiansund. Nå får familien helikopter. Men fire minutter etter avgang snur de, og vender tilbake til Kristiansund. Det er for sent å redde Sebastian.

– Da vi kom ned skjønte jeg at det var svært alvorlig. Jeg ringte til Anna, og sa at hun måtte komme ned med en gang. Hun kom på null komma niks, og det første jeg hørte henne si var «puster han ikke?», forteller Ida.

Sebastian blir forsøkt gjenopplivet på Kristiansund sykehus, men den lille gutten dør like før klokka 15.00 søndag ettermiddag.

(Saken fortsetter under bildet)

Markering Kristiansund

Sebastians dødsfall utløste spontanaksjon ved sykehuset i Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

En by i sorg

Dødsfallet til lille Sebastian ble raskt kjent for innbyggerne i Kristiansund. Flere tusen mennesker samlet seg utenfor sykehuset og tente lys for å minnes den lille gutten.

Mamma Ida Gils Ødegaard har nemlig vært en av ildsjelene bak aksjonen for å berge tilbudet ved barneavdelingen i Kristiansund,

I et radiointervju i januar fortalte den unge moren at hun fryktet for sitt lille barn dersom barneavdelingen ikke ble gjenåpnet i helgene og i ferier. Hun stod på barrikadene sammen med andre fra Nordmøre i kampen for lokalsykehuset.

Anna barnelege

Sebastians lege, Anna Owczarz, gikk til kraftig angrep på helseminister Bent Høie, og talte i bisettelsen av Sebastian.

Foto: Roar Halten / NRK

Dødsfallet gjorde sterkt inntrykk på folk over hele landet, og Sebastians lege gikk til kraftig angrep på helseminister Bent Høie. «Denne døden tilgir jeg deg aldri» skrev hun på Høies Facebook-profil.

Skulle spare penger

Styret i Helse Møre og Romsdal vedtok sommeren 2014 å helgestenge avdelingen i Kristiansund, til tross for advarsler fra både leger og en ROS-analyse. Målet var å spare fire millioner kroner.

Både politi og Statens helsetilsyn etterforsker dødsfallet. Foreløpig kan ingen si om dødsfallet til Sebastian kan kobles til helsestengingen av barneavdelingen. Det vil granskingen trolig gi svar på.

Foreldrene mener at gutten deres ble sviktet, og at situasjonen kunne vært annerledes om Sebastian hadde blitt innlagt på barneavdelingen i Kristiansund fredag.

– Barneavdelingen i Kristiansund er så viktig. Dersom barneavdelingen hadde vært åpen denne helgen hadde Sebastian hatt et tilbud. Han hadde blitt innlagt. De hadde fulgt han opp og de hadde sett at han ble verre kunne de gjort noe før det gikk over streken og ikke var noen vei tilbake, sier Ida.

(Saken fortsetter under bildet)

Begravelse kristiansund sebastian

Sebastian ble bisatt i Kirkelandet kirke, fredag 6. mars.

Foto: Roar Halten / NRK

Vil fortsette kampen for barneavdelingen

Etter Sebastians dødsfall valgte Helse Møre og Romsdal å sette i verk strakstiltak, og delvis gjenåpne barneavdelingen i Kristiansund i helgene.

Ida og mannen Svein har fremdeles storebror Benjamin å ta seg av. Han gir dem ny energi til å fortsette kampen mot både ferie- og helgestenging av barneavdelinga.

– Den smerten jeg sitter med nå – og er nødt å ha resten av livet – skal ingen andre foreldre behøve å oppleve. Jeg skal gjøre alt jeg kan for at de skal slippe. For dette er ikke holdbart. For dersom dette fortsetter som tidligere så vil flere liv gå tapt, sier Ida.

Ida ødegaard - sebastian

– Å få Sebastian har vært det beste som har skjedd i livet mitt, sier moren Ida.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Selv om livet til Sebastian ble kort og hektisk, har familien hentet styrke i det som har skjedd.

– Å få Sebastian har vært det beste som har skjedd i livet mitt. Han har vært en helt spesiell gutt og han har gitt meg så mye kjærlighet og styrke, og lært meg om det å sette pris på livet. Det at en så liten gutt kan ha det så vondt å være så glad, og sette pris på de gode tingene livet tilbyr har lært meg masse.

Sykehuset forsiktig med kommentar

I en e-post NRK skriver Helse Møre og Romsdal at de ønsker å være forsiktig med sine uttalelser så lenge politiet og Statens helsetilsyn etterforsker saken.

Helseforetaket skriver:

«Helse Møre og Romsdal sier at dette er en tragisk hendelse, og er opptatt av å avdekke hva som har skjedd. De ber om forståelse for at de ikke kan kommentere enkeltfakta i saken før Helsetilsynet har konkludert. Helseforetaket kan ikke bekrefte eller avkrefte at det en sammenheng mellom hendelsen og helgestengingen, og så lenge dette ikke er avklart har de satt inn tiltak frem til Helsetilsynet sin konklusjon foreligger.»

«Tiltakene er blant annet barnelege på vakt i helgene, og etter påske har de personell på plass til å åpne deler av barne- og ungdomsavdelingen på helg. Helsetilsynet sine konklusjoner vil bli tatt med inn i arbeidet med den langsiktige løsningen for barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansund.»