NRK Meny
Normal

Tørr vinter har ødelagt nyplantet skog

Tørr vinter har ødelagt for nyplanta skog. Det har vært lite nedbør og mye vind. Gran og furu har fått seg en knekk.

Mykje nyplanta skog er øydelagd av den tørre vinteren i Møre og Romsdal.
Lite nedbør og mykje vind har tatt knekken på gran- og furuplantane...

Skogeier Knut Edvart Grøtta vandrer i feltene med nyplantet gran og furu. Under skosålene knekker tørre gresstrå. lyng, kvist og kvast. Det er knapt et eneste gran eller furuskudd å se.

Knut Edvart Grøtta

Skogeigar Knut Edvart Grøtta.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK
Rune Horvli

Skogbrukssjef Rune Horvli.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Dette er et sørgelig syn, sier Grøtta der han står og skuer over plantefeltet. Så mye som 90 prosent av de svært unge trærne som skulle ha gitt avkastning om flerfoldige tiår, kan være tapt.

I det som skulle være skogbunn stikker tørre kvister opp mellom gresstråene. Knoppene på kvistene er tørre. Omtrent alle trær som ble plantet i 2012 og 2013 har fått skader av tørken. Skogeierne har tapt mellom 70 og 90 prosent av alt som ble plantet i de to siste årene.

Dette er tapte penger og tapt arbeid. Nå spørs det hvor store områder som er rammet, sier skogbrukssjef i Rauma Rune Horvli. Vi har mistet to hele årganger med skogplanting, legger han til.

Dette er skog som skulle høstes om flere tiår. Og i fjellsidene rundt de tørrtrente områdene står det flott og høyreist skog som vil komme til nytte i år etter år.

Men nå må vi begynne helt på nytt, sier Horvli.

Knut Edvard Grøtta frykter at problemet kan være mye større enn det som er avdekket til nå. Det er ikke alle steder snøen er borte, og det er nok ikke alle som har saumfart skogsområdene sine.

Det er nok noen skogeiere som ikke har vært ute og sett etter ennå. Det bør skogeiere gjøre så fort som mulig. Man må skaffe seg oversikt over hvordan det står til i sin egen skog, sier Grøtta.

Plutselig finner Grøtta og Horvli en grankvist som fortsatt er grønn.

Det ser ut som om denne granen er ganske ensom, sier Horvli. Grøtta ser seg om, og spør forhåpningsfullt om han har sett flere i live. Men nei, det er bare død kvist.

Grøtta har ikke mye håp om at ting skal ordne seg i skogen. Det som har skjedd har skjedd, sier han.

Nå er det to muligheter. Den ene er å vente og se om det ordner seg og om det er liv i skogen. Den andre muligheten er å plante på nytt. Der vi har sett i dag der er det ikke noe håp. Det eneste som hjelper er å plante på nytt. Den kostnaden må man bare ta, sier Grøtta.