Hopp til innhold

Tidlig dotur for stripete "Torneroser"

Bevingede, svarte og gule "Torneroser" har våknet opp altfor tidlig og begynt å surre rundt i Møre og Romsdal.

Birøkter viser fram bier
Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Bzzz, bzzz. bzzz. Biesumming. En lyd som strengt tatt ikke skal treffe øregangene i februar, men plussgradene har satt fart i mer enn spiring av knopper og blomster.

Birøkter Gunnar Iversen

Birøkter Gunnar Iversen har aldri opplevd at biene har vært ute av kuben så tidlig på året før.

Foto: Gunnar Iversen

Tusenvis av bier har nemlig begynt å strekke på vingene etter vinterpausen hos birøkter Gunnar Iversen på Sjøholt i Møre og Romsdal.

Full rulle i kuben

Null snø og varmt vintervær kan jo få det til å rundt for noen og enhver, også for små individer med stripete dress og vinger.

Når biene tror det er vår, må de på do

Birøkter Gunnar Iversen

For egentlig skulle biene på Sjøholt tatt det helt med ro i en god stund til, men nå ser det ut til at de er en smule forvirret og har fått troen på at våren har kommet.

– Det er hektisk aktivitet i kubene om dagen, så de følger nok ikke helt med på kalenderen, sier birøkter Iversen.

Bier på kube

Stor februaraktivitet i bikubene på Sjøholt i Møre og Romsdal.

Foto: Gunnar Iversen

Det er første gang birøkteren har sett honningprodusentene sine i full vigør så tidilg på året, og i det summer livlig i de elleve bikubene hans. Noen av beboerne tar også turen ut på leting etter på knopper og blomster.

Og så har de et annet viktig ærend.

Må på do

Før biene går i vintermodus eller i hi, fôres de godt opp med sukkerlake. Honningen som tidligere fylte hullene i brettene inne i kuben, men som nå befinner seg i trygt forseglede glass hos Iversen, erstatter biene med sukkeret de får servert. Med kropper og brett fulle av mat er de klare for vintersesongen.

Og så kommer våren, eller det de tror er våren, og da må biene ut for å gjøre mer enn bare å finne pollen.

– De må på do. De har ikke gjor fra seg i løpet av hele vinteren, så de må rett og slett ut for å gjrøe sitt fornødne, forteller birøkteren.

Så finner du små, gule, knappenålstynne biter som ser ut som pollen på bilen din... Vel, ifølge Iversen kan det da godt være at bilen din da har blitt til brukt som biedo, og at det rett og slett er biebæsj.

Les også:

Ikke så heldig

Eli Åsen

Blir det kaldt vær igjen, kan det være uheldig for biene, sier seniorrådgiver i Norges birøkterlag, Eli Åsen.

Foto: Trond Gjessing

Selv om det kanskje kan være greit for de svært så hygieniske vesenene som har holdt seg hele vinteren i påvente av en varm vårdag for tarmtømming, er det likevel ikke helt bra at det skjer allerede i februar.

Det forteller seniorrådgiver i Norges birøkterlag, Eli Åsen. Hun tenker ikke på selve doturen, men på været som plutselig kan endre seg.

– Hvis det er så varmt at biene begynner å legge egg, og det så blir kaldt igjen, da kan det gå galt, forteller Åsen.

Insektene legger nemlig ned store krefter på å holde varmen, passe på egg og larver og på å samle inn mat. Bruker de opp kruttet for tidlig, og det blir minusgrader, har de ikke overskudd til å ta seg av alle avkommene, og mange av dem kan dø.

Samtidig understreker Åsen at det kan gå veldig bra.

Uvanlig tidlig

Det har skjedd før, men at biene er ute på vift allerede i februar er uvanlig, i henhold til Norges birøkterlag. Likevel finnes det en enkel forklaring. Den heter NATUREN.

Bier

Hvis biene skulle rømme, lover Iversen å hente dem.

Foto: Anette Skafjeld/NRK

– Biene tror jo selvsagt at det er på tide å ta seg en tur ut når temperaturen er langt opp på plussiden. Naturen har klønet det litt til denne gangen, sier Åsen.

Hun oppfordrer birøktere til å sørge for at det er nok mat i kubene, for å gjøre tilværelsen litt enklere for biene, siden naturen har latt være å følge læreboken i år.

Kommer og henter

På Sjøholt tar likevel birøkter Gunnar Iversen situasjonen med knusende ro. Han har gitt de stripete dyrene sine ekstra mat, og forteller at de ser ut til å leve i beste velgående i alle kubene.

Hans eneste, lille bekymring er at biene kanskje kan "ta litt av" og summe avgårde litt langt hjemmefra for å sverme i noen andres trær eller under en veranda.

– Skjer det, så vet folk i så fall hvem de kan kontakte. Det er bare til å ringe, humrer birøkteren.

Han lover å komme med en stor kasse for å hente "rømlingene" hjem til kuben igjen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL