Hopp til innhold

Vanskelig honningår

Dårlige vekstforhold for bringebær gir mindre sommerhonning enn på lenge.

Bie på blomst
Foto: Voss-Nilsen, Heidi / SCANPIX

Bringebær er hovedingrediensen i sommerhonning, og på enkelte steder i Trøndelag opplever birøkterne den dårligste sesongen på flere år.

Mens honningsbiene suser rundt og samler nektar til årets sommerhong, er det med bekymring birøkterne ser på. For på grunn av den varme våren og den påfølgende kalde forsommeren, blomstret mye av bringebæra av.

- God været som var i mai og juni kom på feil tidspunkt. Når bringebæra blomstret var det helt feil vær og da kommer ikke biene ut og samler nektar, sier bierøkter Sigbjørn Kvam.

Lynghonning kan redde sesongen

For honningprodusentene betyr det tapte inntekter.

- Vi er vant med at sesongene svinger litt. Men jeg er optimist enda og vi venter på lyngtrekket og lynghonningen som skal lages. Og den kan fortsatt bli bra sier Kvam.

Dårlig bare noen steder

Nord-Trøndelag Birøkterlag tror ikke den dårlige bringebærsesongen vil få alt for store konsekvenser. Birøktarlagets leder, Bjørn Inge Vorum, sier at det er først og fremst de lavtliggende områdene at bringebæra blomstret for tidlig.

- Her på gården min har vi tilnærmet normale tilstander. Men den dårlige sesongen enkelte steder betyr at noen får lavere inntekter i år i tillegg til at honningsentralen ikke får dekket behovet i forhold til etterspørselen, sier Vorum.

Tilbake igjen hos birøkter Kvam er det lite som kan gjøres for å bedre produksjonen. Selv om sola nå skinner og mange andre planter springer ut, så kompenserer ikke det for bringebæra.

- Det er ikke mange planter som gir mer honning enn bringebæra. Vanligvis kan de i løpet av den perioden høste inn det som blir til 5-7 kilo honning i løpet av samme dagen. Nå ligger det på 1-2 kilo daglig. Men det blir nok honning i år også, forsikrer Kvam.