NRK Meny
Normal

Sykehusplasseringen kan bli utsatt

– De fleste er innstilt på at saken skal behandles den 17.desember, men det er opp til styret om man skal vedta et utsettelsesforslag eller gå videre, sier styreleder i Helse Møre og Romsdal, Stein Kinserdal. I morgen møter han administrasjonen.

Petter Bjørdal, Stein Kinserdal og Astrid Eidsvik - helse møre og romsdal

Fra venstre: Petter Bjørdal som er nestleder, Stein Kinserdal som er styreleder og Astrid Eidsvik.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Torsdag snakket styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal med de andre styremedlemmene om avgangen til Astrid Eidsvik. Fredag morgen kommer Kinserdal til Ålesund for å møte administrasjonen.

– Det var helt nødvendig at de fikk informasjon fra meg og ikke bare media. Styremedlemmene er veldig overrasket, sier Kinserdal, til NRK, torsdag kveld.

Nyheten om at administrerende direktør Astrid Eidsvik går på dagen slo ned som en bombe kl. 15.00 torsdag ettermiddag.

Selv begrunner hun avgangen med upassende innblanding fra Helse Midt-Norge i innspurten av arbeidet med plasseringen av det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal.

Les også: Helsetopp går av: – Dei har ikkje tillit til dømekrafta mi

Les alt om sykehusstriden her

Ulike synspunkter

Astrid Eidsvik forteller at hun går av

Torsdag ettermiddag kom det frem at administrerende direktør Astrid Eidsvik går på dagen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Styrelederen legger vekt på at Helse Møre og Romsdal må holde fokus på oppgavene framover.

Kinserdal sier han og styremedlemmene torsdag har diskutert hvordan de nå skal gå videre med saken om sykehusplassering.

I utgangspunktet skal innstillingen til hvor fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal skal ligge legges frem for offentligheten 10. desember. Styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge skal komme med sine anbefalinger til lokalisering den 17. og 18. desember. Men dette kan bli utsatt.

– Det er litt ulike synspunkter i styret basert på reaksjoner som vi ser i nordfylket, men jeg kommer til å si til administrasjonen i morgen at vi skal fortsette arbeidet med å få lagt frem saken som planlagt. Men det er opp til styret i møtet å enten vedta et utsettelsesforslag eller gå videre, sier han.

– Hvor sannsynlig er det at innstilligen legges fram neste onsdag?

– Jeg må snakke med administrasjonen i morgen. Jeg må drøfte om de skal legge frem en sak som ikke har en innstilling fra direktøren, men en åpen innstilling, der styret må fatte avgjørelsen basert på en helhetlig utredning, sier han.

Torsdag kveld møtte 400–500 opp til en markering i Kristiansund i protest mot overstyring. Ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen, forlanger på kommunens vegne at prosessen med det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal blir stoppet.

fakkeltog i Kristiansund

Det var torsdag kveld markering i Kristiansund i protest mot overstyring.

Foto: Roar Halten / NRK

Les også: Øyen: – Stopp sykehusprosessen

– Mer åpent forslag

Kinserdal legger til at tidsplanen ikke er endret og styret fortsatt har tro på at saken tjenes best ved å bli lagt frem.

– Da kommer vi neppe til å gå inn i saksbehandlingen og legge frem forslaget, men vi må få frem forslagene som må stemmes over. Saken legges da mer åpent frem enn et forslag til vedtak den 10. desember, sier han.

Nå skal styret sjekke med Helse Midt-Norge om saken må behandles den 17. desember eller om det er fornuftig å få roet situasjonen før den tid, ifølge Kinserdal.