Hopp til innhold

Studenter skal lære å stresse ned

Antallet studenter som har psykiske problemer er økende. Nå jobber Studentparlamentet i Ålesund for å senke stressnivået hos studentene.

Beautiful teenager girl depressed sitting on the floor outdoor

I 2010 svarte 14 prosent av studentene at de hadde det vanskelig psykisk. I år har tallet økt til 19 prosent. Illustrasjonsbilde.

Mange studenter sliter med psykisk helse, og de siste fire årene har tallet økt dramatisk, mener Gjermund Kvernmo Langset i Studentparlamentet i Ålesund.

I dag og de neste to dagene gjør de derfor noe med det, og arrangerer "Stress ned-dager" for slitne lesehester.

Flere faktorer

Gjermund Kvernmo Langset

- Det er viktig å snakke med noen når man sliter psykisk, sier Gjermund Kvernmo Langset i Studentparlamentet i Ålesund.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

I samarbeid med Verdensdagen for psykisk helse jobber Kvernmo Langset og flere andre i Studentparlamentet i Ålesund nå for at stramme studentskuldre skal kunne senkes.

Nettopp stress er tema for Verdensdagen for psykisk helse i år, og er det noe studenter kjenner til, så er det stress. Særlig når eksamen nærmer seg.

Men også andre faktorer kan spille inn, sier Kvernmo Langset, og trekker først frem ensomhet. For det å komme til et nytt sted og være uten sin vante omgangskrets kan være tøft for mange.

Også høye faglige krav og dårlig oppfølging fra skolen side kan spille inn, mener han.

Stressmestring

Økningen i antallet studenter som sliter viser seg i en undersøkelse som nylig er lagt frem. I 2010 svarte 14 prosent av de spurte at hadde de hadde det vanskelig psykisk. I år har tallet økt til 19, forteller Kvernmo Langset.

Nå skal Studentparlamentet opplyse om tilbudene som finnes, slik at det er mulig å forebygge.

– Vi skal stå på stand hver dag for å fortelle om stressmestringskurs og yoga.

Han viser også til at Studentsamskipnaden har sosialrådgiver, helsesøster og psykologtjenester som står gratis til studentenes disposisjon.

Snakk om det

I løpet av de kommende dagene håper han mange vil benytte seg av sjansen til å prate med både ham og de andre som er med på arrangementet.

Samtidig forstår han at terskelen kan være høy for å møte opp på slike ting.

– Temaet er fremdeles preget av litt tabu, men det viktigste man kan gjøre er å snakke med noen når man har det tungt, sier Kvernmo Langset.

Les flere saker her.