Hopp til innhold

Lokket med billig drivstoff - lokale saker forsvant

De som skal stemme for første gang i år fikk en forsmak på valgdeltakelsen i årets skolevalg. Men der var det ikke de lokale politiske sakene som var i fokus.

Skolevalg i Kristiansund

HUMOR OG UNDERHOLDNING: «Bruk beskyttelse! Det fødes sosialister hver eneste dag..», var et av budskapene fra Fremskrittspartiet under skolevalget. Flere av elevene sier folk brukte stemmen sin basert på underholdning.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

På skolevalget virket Frp litt for godt til å være sant. Det var enkelt å velge dem da. De la inn mye humor. Du fikk ikke vondt i ørene fordi de ropte ikke så mye.

Det sier Tor Jakob Lien ved Kristiansund videregående skole. I år stemmer han for første gang ved lokalvalget. Etter å ha stemt ved skolevalget, tenker han litt annerledes.

Jeg har lest meg opp, og er uenig i mesteparten av det de mener – og har nå valgt noe annet, sier Lien.

Fremskrittspartiet ble en soleklar vinner på skolen, med hele 57,6 prosent av stemmene.

Skuleval ved Kristiansund videregående skole

Under skolevalget på Kristiansund videregående skole tirsdag.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

For det ble sagt flere ting under debattene, som kanskje ikke er så relevant for kommune- og fylkestingsvalget:

– Hvis dere vil kunne kjøre fortere enn 45 km/t på mopeden deres, og ikke bli konkurs av å fylle drivstoff - da har dere ett valg her i dag, og det er å stemme på Fremskrittspartiet.

Derfor kjemper vi i Venstre for en rusreform, og for å legalisere cannabis.

Men hva har drivstoff, fartsgrense og cannabis egentlig med lokalvalget å gjøre?

Skolevalg dagen derpå ved Kristiansund vgs

Fra venstre: Tor Jakob Lien, Thea Elise Jordet Løkke, Esther Berge, Alexander Hjelset, Kenneth Dretvik og Malin Sæther Lervåg i front.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Underholdning over politikk?

Thea Elise Jordet Løkke tror stemmene til elevene gikk på hvem som skapte mest engasjement og var underholdende. Hun tror ikke at elevene stemte på hvem de egentlig mener burde styre.

Kanskje mange er usikre på hva de skal stemme, og da stemte på det de synes var mest underholdende der og da.

Alexander Gjeldseth er enig i det, og tror ikke på alt som ble sagt av politikerne. I hvert fall ikke det om billigere alkohol og drivstoff.

De har ikke kontroll på det. Det går gjennom regjeringa og Stortinget før det for eksempel kan skje på Averøya, Kristiansund eller Smøla, sier han.

– Et velkjent triks

Man har sett at ungdomsdebattene ofte har hatt litt mye underholdning, og litt lite politikk, sier valgforsker ved Høgskulen i Volda, Bjarte Folkestad.

Han forklarer at politikerne ved skolevalg ofte kan ta opp tema som de tror ungdommene vil sette pris på, selv om det kanskje ikke har noe med lokalvalget å gjøre.

– For har billigere alkohol, snus, drivstoff og legalisering av cannabis noe med lokalpolitikken å gjøre?

Ikke direkte. Det er ikke på det nivået sånne type spørsmål blir avgjort, sier Folkestad.

Valgforskeren sier dette er et velkjent triks som brukes i ungdomsdebatter.

Bjarte Folkestad er valgforsker ved Høgskulen i Volda. Her står han inne på kontoret sitt. Han har brunt hår og skjeggvekst. Han ser til høyre for kameraet og har hendene krysset over magen.

Bjarte Folkestad er valgforsker ved Høgskulen i Volda.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Han understreker likevel at politikerne og partiene selv har et ansvar for å formidle hva de skal kjempe for på det de stiller til valg på, som i dette tilfellet er kommune- og fylkestingsvalg.

Skolevalgene er viktig i den forstand at elevene får en skolering i demokrati, men det er nok ikke nok til å både heve valgdeltakelsen og kunnskapen om valg, sier Folkestad.

Les også Her vart Frp den store skulevalvinnaren

– Sender debattanter fra Oslo

Leder i Fpu i Møre og Romsdal, Joakim Myklebust Tangen, sier de kunne ønske de snakket mer om lokale saker under skolevalget.

– Men det er de unge på mange av skolene som bestemmer hvilke tema vi skal snakke om, og da er det mange nasjonale tema som kommer opp. Det er de sakene som er viktig for de unge.

Joakim Tangen, Fpu

Joakim Myklebust Tangen er fylkesleder for Fpu i Møre og Romsdal. Han stiller også til valg i fylkestingstinget, og som ordførerkandidat for Gjemnes kommune.

Foto: privat

Han sier de er ett av partiene som har prøvd å få lokale saker inn i debattene, og for eksempel snakke om skoletilbudet eller kollektivtilbudet i fylket som fylkeskommunen har ansvar for.

Men det er vanskelig når de andre partiene sender debattanter fra Oslo som ikke har peiling på politikken her i Møre og Romsdal, sier Myklebust Tangen.

Skolevalget i Kristiansund
Foto: Eirik Haukenes / NRK

Endret mening

Men selv om elevene er kritiske til det som ble formidlet av politikerne, fikk de også noe ut av debatten.

Jeg føler jeg ble litt klokere, men jeg må nok lese meg opp litt mer for å være sikker på valget, sier Esther Berge.

For det er flere som vil stemme annerledes i det lokale valget enn de gjorde på skolevalget.

Jeg har lest meg opp og funnet et annet parti som jeg føler er mer fornuftig å velge, sier Thea Elise Jordet Løkke.

Les også Svenneby tek sjølvkritikk etter Thunberg-utspel

Ola Svenneby mottar stående applaus etter talen sin.