Hopp til innhold

1,5 millioner slike skal redde fiskebestanden

All fisk i Rauma er tatt livet av. Nå starter jobben med å fylle vassdraget med fisk igjen.

Ørretyngel Rauma

YNGEL: Her blir noen av de 1,5 millionene ørretyngel satt ut i Rauma.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Bjørn Bjøru

Prosjektleder i Veterinærinstituttet, Bjørn Bjøru.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Siden 2013 har det vært lite fisk i den 65 kilometer lange elva Rauma, som strekker seg gjennom store deler av Møre og Romsdal og Oppland.

Årsaken til dette er en langvarig kamp for å bekjempe parasitten Gyrodactylus salaris, som har plaget fisken i om lag 40 år. I 2013 ble det derfor sprøytet store mengder av giften Rotenon i vassdraget, for å ta livet av all fisk.

Denne uka startet imidlertid arbeidet med å bygge opp igjen fiskestammen, når 1,5 millioner ørret- og lakseyngel blir satt ut i Rauma og de andre vassdraga i indre Romsdal. Verdifull, gammel stamfisk har blitt tatt vare på i Herje genbank de siste årene.

– Det som skjer er kjempeviktig, for nå skal vi bygge opp den lokale ørretstammen i Rauma. Den fikk en knekk under Rotenonaksjonen, men nå skal vi bygge den opp igjen. Den er blitt tatt vare på så vi er sikker på at vi kan bygge den opp igjen, forteller prosjektleder i Veterinærinstituttet, Bjørn Bjøru.

Normalt fiske fra 2020

Vidar Skiri, leder i Rauma elveeierlag

Leder i Rauma elveeierlag, Vidar Skiri.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Denne uka er det blitt satt ut flere hundre tusen ørretyngel i elva i regi av blant annet Veterinærinstituttet, Fylkesmannen og lokale krefter. De har troen på at fisken nå skal vende tilbake til elva.

– Selvfølgelig skal vi lykkes. Vi har stammen her på Herje, helt til vi er sikker på at den er oppe og går i Rauma, sier Bjøru.

Om alt går etter planen blir det normalt fiske i Rauma fra 2020.

– Det siste året med behandling er alltid det mest kritiske. Kommer vi oss gjennom det, er vi temmelig sikker på at alt har gått bra. Jeg er optimist, det ser ut som det går den rette veien, sier Vidar Skiri, leder i Rauma elveeierlag.

Se video Utsetting av yngel i Rauma

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL