NRK Meny
Normal

Sebastian (10 mnd): – Fikk ikke forsvarlig helsehjelp

Helse Møre og Romsdal brøt spesialisthelseloven da ti måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde 22. februar i fjor. Helseforetaket får kritikk for ikke å ha gjennomført tilstrekkelige forberedelser før de stengte barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansund i helgene.

Sebastian

Sebastian Gils Ødegaards død ble et symbol på konsekvensene av helgestengt barneavdeling ved sykehuset i Kristiansund. Denne saken ble svært betent i den pågående striden om lokalisering av sykehus for Nordmøre og Romsdal.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Samtidig blir legevakten i Kristiansund kritisert for manglende helsehjelp natt til søndag, og AMK-sentralen i Helse Møre og Romsdal blir kritisert for måten de løste transportoppdraget på.

Nå oppretter Helsetilsynet egne tilsynssaker mot legen som hadde legevakt natt til søndag 22. februar 2015. Det samme gjelder vakthavende lege på AMK-sentralen.

Det er en foreløpig rapport Helsetilsynet la frem fredag formiddag. Her er konklusjonen at tilbudet til barn på Nordmøre som trengte hjelp i helgene ikke var forsvarlig da barne- og ungdomsavdelingen ble stengt.

– Vi er fornøyde med at rapporten endelig er kommet. Nå har vi seks uker på oss med å komme med innspill. Vi vil heller komme med utfyllende kommentarer om hvorvidt vi er fornøyde med rapporten eller ikke når den tiden har gått, sier pappa Svein Ødegaard til NRK.

Helse Møre og Romsdal vil nå bruke god tid til å studere rapporten.

– Det ser ut til å ha sviktet i flere ledd. Rapporten er omfattende og vi skal studere den grundig, sier fagdirektør Odd Veddeng i Helse Møre og Romsdal til NRK.

Ida Gils Ødegaard - sebastian

Ida og Svein Andre Ødegaard mistet sin ti måneder gamle sønn. Nå kritiseres AMK, legevakten i Kristiansund og Helse Møre og Romsdal for mangelfull oppfølging av deres syke sønn Sebastian.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Sebastian Gils Ødegaard var bare ti måneder da han døde søndag 22. februar 2015. Natt til fredag den helgen tok foreldrene ham med til legevakten, men han ble ikke innlagt. Søndag morgen ble han akutt syk. Han døde i helikopteret på veg til St. Olavs Hospital i Trondheim.

Det var infeksjoner som hadde gitt den lille gutten nedsatt allmenntilstand, og han hadde vært gjennom flere innleggelser på sykehuset. Like etter fødselen var han blitt hjerteoperert ved Rikshospitalet.

Folkehav i Kristiansund

I Kristiansund ble det arrangert lystog da det ble kjent at Sebastian døde samtidig som barneavdelingen var stengt for helgen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Dødsfallet til Sebastian Gils Ødegaard ble et symbol på konsekvensene av helgestengt barneavdeling ved sykehuset i Kristiansund. Befolkningen på Nordmøre og i Romsdal sto midt i en strid om lokaliseringen av det nye, felles sykehuset, en strid som gikk i nabobyen Moldes favør. Det ble arrangert fakkeltog i Kristiansund og Sebastians begravelse fikk stor medieoppmerksomhet.

På barrikadene sto Sebastians barnelege. Hun klandret helseminister Bent Høie for dødsfallet.

Kritikken fra Helsetilsynet rammer både Helse Møre og Romsdal ved AMK-sentralen, Kristiansund og omegn legevakt og selve helseforetaket i Møre og Romsdal.

AMK blir kritisert for håndteringen av transporteringsoppdraget. Legevakta blir kritisert for å ikke ha gitt forsvarlig hjelp og Helseforetaket blir kritisert for manglende planer som skulle kompensere for at barne- og ungdomsavdelinga ved sykehuset i Kristiansund var stengt i helgene.

Kort tid etter dødsfallet valgte Helse Møre og Romsdal å gjenåpne barne- og ungdomsavdelinga i Kristiansund. I rapporten pålegges Helse Møre og Romsdal å gjennomgå saken for å se hvordan de kan forebygge at lignende hendelser kan skje igjen.

Den foreløpige rapporten sendes nå til helseforetaket og de pårørende, med en frist på seks uker for å kommentere opplysningene og konklusjonene i rapporten. Deretter kommer den endelige rapporten med tilrådinger og plan for videre oppfølging.