Normal

Scandinavian Star-overlevende anklager politiet for slett etterforskning

Arvid Rusten (67) fra Sykkylven var en av de første som påstod at dødsbrannen om bord i Scandinavian Star var påtent. Selv har han stått ansikt til ansikt med mannen han mener står bak den enorme tragedien.

Arvid Rusten

OVERLEVDE: Arvid Rusten fra Sykkylven på Sunnmøre overlevde dødsbrannen der 159 mennesker mista livet. Sammen med en trener og fem barn var han på veg til Danmark til bordtennisturnering da det begynte å brenne.

Foto: Remi Sagen

– Jeg husker fortsatt hva han heter. Og hvordan han så ut.

Rusten var en av de få passasjerene som måtte til sjøforklaring i København umiddelbart etter katastrofen. Der forklarte han hvem han trodde stod bak brannen. En i mannskapet.

Rusten møtte på han like utenfor lugaren sin i det den første brannen brøt ut.

– Etter at vi hadde slokket brannen sa jeg at det måtte være en pyroman om bord. Det benekta han tvert og var veldig aggressiv, forteller Rusten.

– Sabotasje

Scandinavian Star

159 mennesker døde da danskebåten Scandinavian Star brant i april 1990. Det er fortsatt stor uenighet om hvem som sto bak brannen.

Foto: JOAKIM ROOS / AFP

Den tidligere skipsinspektøren Flemming Thue Jensen sa søndag under en pressekonferanse i Oslo at politiet ikke vil innse at brannen var sabotasje.

Som en av de første granskerne om bord i den utbrente ferja fant han raskt tegn til at brannen må ha blitt antent. Han er overbevist om at brannen som kostet 159 mennesker livet skyldtes sabotasje utført av to fra mannskapet.

Rusten mener etterforskninga etter brannen har vært en skandale.

– Jeg har mista troen på rettsapparatet. Folk kaller det en ulykke, det var aldri en ulykke, men en mordbrann.

Det som går mest inn på han er at ansvaret ikke har blitt plassert der det skulle fra starten av. Rusten forteller at ansvaret nærmest ble pulverisert fordi båten lå i internasjonalt farvann, og etterforskningen ble dratt mellom både Norge, Sverige og Danmark.

– Saken er like lett å løse som et sykkeltyveri. Jeg tror at det har gått prestisje i saken, og at noen ikke vil innrømme at de har tatt feil.

Har tro på løsning

Rusten tror det er bare en ting som kan løse saka – selv 26 år senere.

– Jeg mener at det må inn nye folk som ikke har hatt så mye med det å gjøre før.

Sykkylvingen en av dem som kjempa med flammene om bord i Scandinavian Star. Han husker det som om det var i går. Alle navn og hva som skjedde sitter hardt igjen.

– Det har jeg med meg hele livet. Dessverre. Jeg får det aldri bort.

En dansk lastebilsjåfør som omkom i brannen, ble utpekt som skyldig i brannstiftelse. En politirapport i 2014 slår fast at det ikke var grunnlag for å utpeke ham som gjerningsmann.

– Dessverre var det familien hans som fikk lide i etterkant.

Etterforskning pågår

I en pressemelding fra politimesteren i Oslo skriver de at det i 2014 ble besluttet ny etterforskning, og at den er planlagt avsluttet til sommeren.

– Informasjon fremkommet under pressekonferansen og i media vil vi ta med oss inn i den videre etterforskningen, heter det i pressemeldingen.

Utover det finner Oslo politidistrikt det ikke naturlig å kommentere de uttalelser og påstander som fremkommer, særlig fordi etterforskningen fremdeles pågår.