NRK Meny
Normal

– En ny vegg løser ikke problemet

Elever, lærere og foreldre har ropt etter rehabilitering i over tjue år. Nå får de om kort tid skiftet ut en vegg. – En vegg løser ikke problemet, sier lærer Odd Arne Salen.

Elever, lærere og foreldre har ropt etter rehabilitering i over tjue år. Nå får de om kort tid skiftet ut en vegg. – En vegg løser ikke problemet, sier lærer Odd Arne Salen.

De sliter med konsentrasjonen, og blir trøtte og slitne både elever og lærere ved Kolvikbakken ungdomsskole.

Slik ser det ut i vinduskarmene på Kolvikbakken i Ålesund

Slik ser det ut i vinduskarmene på Kolvikbakken ungdomsskole i Ålesund.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
Aleksandra Olsen Hovland

Aleksandra Olsen Hovland sier at elevene trenger en pause etter skolen fordi de blir så utslitte av inneklimaet.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Det er siste time på skolen, en vårdag med solskinn ute. Vinduene som er mulig å åpne, slipper inn litt luft. men det kjennes tungt for tiendeklassingene ved Kolvikbakken ungdomsskole likevel.

– Man blir veldig sliten og får lett hodepine, i tillegg er det vanskelig å konsentrere seg. Så når man kommer hjem er det veldig godt å få slappe av litt, sier Aleksandra Olsen Hovland.

Ingenting er skjedd på 17 år

Skolens tilstand har vært tema for politikerne i Ålesund i over 20 år. I 1998 vedtok de å rehabilitere skolen fordi den var i svært dårlig stand. 17 år senere er lite skjedd. Og forfallet har blitt bare verre. Tidligere i år avslørte en rapport fra Medi 3 at undervisningsbrakkene var full av ulike muggsopper. Også hovedbygget leker som en sil og har store fuktskader.

Odd Arne Salen

Lærer Odd Arne Salen har fått astma i løpet av årene han har jobbet ved Kolvikbakken ungdomsskole.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Jeg er en av dem som har utviklet astma i løpet av de årene jeg har jobbet her. Jeg har vært her i mange år. Om astmaen har med inneklimaet å gjøre, det er vanskelig å si. Men jeg hadde det ikke før jeg begynte her, sier Salen som må ta medisiner for å klare å fungere på skolen.

Løser ikke problemet

Hovedbygget leker som en sil og har store fuktskader

Hovedbygget lekker som en sil og har store fuktskader.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

I budsjettet ligger det inne 18 millioner kroner til rehabilitering. De skal brukes til å skifte ut vestveggen, men dette løser bare en liten del av mugg- og fuktproblemene, mener brukerne av skolen.

– Kun én vegg løser ikke problemet. Det må gjøres noe med hele elvearealet, sier Salen.

Det er elevene enige i.

– Inneklima og alt mulig må de få endret til de neste som kommer. Det er en så fin skole og mange fine elever, så det synes jeg vi fortjener, sier Hovland.

– Neste på lista er Kolvikbakken

Knut Anders Oskarson

Leder for komiteen for kultur og oppvekst i Ålesund, Knut Anders Oskarson (H), lover at neste på lista er Kolvikbakken ungdomsskole.

Foto: Trond Vestre / NRK

Leder for komiteen for kultur og oppvekst i Ålesund, Knut Anders Oskarson (H), sier at det gjør inntrykk når elever og lærere sier at de får problemer som følge av arbeidsmiljøet på skolen.

– Men vi har skaffet til veie midler til vestveggen, og får vi også på plass ekstra midler etter salg av kommunale eiendommer, så har et samlet bystyre sagt at da er det Kolvikbakken som skal prioriteres, sier han.