Hopp til innhold

– Jeg er rystet. Hva skal vi gjøre? Holde elevene hjemme?

Det sier FAU-lederen ved Kolvikbakken ungdomsskole etter at Ålesund kommune i dag vedtok å utsette investeringer til rehabilitering av skolen.

Kolvikbakken

Helt siden 80-tallet har det vært pratet om å rehablitere Kolvikbakken ungdomsskole. Skolen må bruke brakker. Heller ikke nå kan de starte arbeidet.

Foto: NRK

– Egentlig er jeg målløs. Jeg forstår ikke hva som skal til for at skolen skal bli gjort levelig for elevene.

Jannicke Flo snakker om Kolvikbakken ungdomsskole hvor hun er FAU-leder. En skole hun betegner som nær sagt helseskadelig både for elever og lærere.

Etter at bystyret i Ålesund i dag vedtok ulike investeringskutt, er hun oppgitt og lei.

Økonomisk krise

Kommunen mangler nesten 90 millioner kroner, og bystyret har vedtatt innsparinger på alle fronter. Dermed er investeringer som mange har sett frem til blitt utsatt. I juni kan Ålesund komme på ROBEK-lista.

Blant taperne befinner Kolvikbakken ungdomsskole seg. FAU-leder Flo sier hun har forståelse for at kommunen kan være i en dårlig økonomisk situasjon, men at det skal gå ut over de over 400 elevene ved skolen mener hun er feil.

Anders Gamlem

Anders Gamlem, tillitsvalgt og lærer ved Kolvikbakken ungdomsskole.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

– Voksne ville ikke fått lov til å gå på jobb her. Lokalene hadde vært stengt, sier Flo.

Det er budsjettert med rehabilitering av skolen, men det er fremdeles ikke innhentet anbud eller inngått kontrakt for byggearbeidet. Dermed henger alt i en tynn tråd.

Les også:

Råttent bygg

– Vinduene lekker, veggene er råtne og luften er dårlig, sier Anders Gamlem, tillitsvalg og lærer ved ungdomsskolen.

Han er ikke overrasket over at politikerne ikke ville garantere at det blir satt i gang rehabilitering, men skuffet er han. Veldig skuffet. Også han forstår situasjonen kommunen er i, men han har ikke tenkt å gi opp kampen.

– Jeg gir meg ikke før vi får det vi skal ha. Det er et vanstyre av økonomien, sier Gamlem.

Han forteller at tanken om å rehabilitere skolen strekker seg helt tilbake til begynnelsen av 80-tallet, og sier de ikke kan vente i ytterligere 30 år før noe gjøres.

Les også:

Lang økonomidebatt

Bystyremøte

Økonomidebatten i bystyret tok flere timer.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Med mange på talerlisten og en til tider opphetet stemning, ble økonomidebatten lang under kveldens bystyre. Politikerne ga hverandre skylden for hvordan kommunen har havnet i en svært vanskelig økonomisk situasjon, men var likevel enige om en plan for å redusere overskridelsene.

– Dette har ikke vært noen enkel jobb for oss politikere, sier Sindre Nakken i Arbeiderpartiet.

Skal vi holde elevene hjemme?

At det må investeres mer penger i både Kolvikbakken og andre skoler er likevel FAU-leder Jannicke Flo, helt klar på. Hvor kronene skal komme fra, er en annen sak.

– Kanskje større tildelinger fra staten kan hjelpe. Det er mange skoler her i kommunen som er dårlige, sier Flo.

Hun mener bystyrets vedtak også gjør noe med motivasjonen til foreldrene. At de snart ikke orker å bruke tiden sin på å kjempe for skolen når de ikke kommer noen vei.

– Jeg vet ikke hvilke grep vi skal ty til. Kanskje man kan nekte elevene å gå på skolen, avslutter en oppgitt FAU-leder.

Se reportasje om Kolvikbakken skole:

Elevar og foreldre reagerer sterkt på arbeidsforholda ved Kolvikbakken ungdomsskule i Ålesund.