Hopp til innhold

Regjeringen dropper kuttforslag - kan redde fergetilbud fra totalhavari

Fylkespolitikeren fryktet en sakte død for regionen. Nå fjerner regjeringen det omstridte forslaget, men Kristin Sørheim tror likevel at fergetilbudet blir svekket.

Kristin Sørheim står på ei kai i Tingvoll. Bak ho ser vi fjorden og bygda på andre sida.

Kristin Sørheim fra Senterpartiet er leder for samferdselsutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune. Hun er glad for at kuttene blir mindre enn fryktet, men har blandede følelser.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

I mars kom en sjokkmelding til lokalpolitikere i Møre og Romsdal. En ny ordning for overføring av penger fra staten til fylkene, ville gjøre at Møre og Romsdal havnet blant de store taperne.

Det hadde ført til kutt i nesten alle fergeruter i fylket, og fylkespolitiker Kristin Sørheim (Sp) kalte det en massakre av fergetilbudet.

Forslaget som regjeringen nå skroter ville gitt Møre og Romsdal et inntektskutt på rundt 187 millioner kroner.

Men nå slipper fylket unna dette kuttet, og får heller 17 millioner kroner ekstra fra regjeringen. Dermed har fylkeskommunen 204 millioner kroner mer å rutte med enn de hadde regnet med.

Det kommer frem i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt frem torsdag.

– Vi har stoppet det ekstraordinære, voldsomme tapet som vi kunne blitt påført. Nå får vi en bitte liten påplussing, sier leder for samferdselsutvalget i Møre og Romsdal, Kristin Sørheim.

Line Hoem (Ap) blir valgt til fylkesordfører i Møre og Romsdal desember 2022.

Line Hatmosø Hoem er glad for at de ikke må kutte så mye i fergetilbudet som fryktet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Blandede følelser

Fylkesordfører i Møre og Romsdal, Line Hatmosø Hoem (Ap), er svært fornøyd med forslaget som ble lagt frem i dag.

– Jeg synes det er en god dag. Det er mange som har jobbet hardt med dette lenge, inkludert meg selv. Vi må si oss fornøyde med dette.

Men hun legger til at de fortsatt må jobbe videre med finansieringa av fergetilbudet.

For Møre og Romsdal fylkeskommune hadde problemer allerede før forslaget til ekspertutvalget ble lagt fram, og Sørheim forteller at det fortsatt kan bli kutt i kollektivtilbudet, for både ferge og buss.

– Vi mangler fortsatt 200 millioner på å finansiere fergedriften vår, og vi mangler mye midler for å klare å ta vare på veivedlikehold, sier hun og fortsetter:

– Vi har ikke fått noen penger så langt som tilsier at vi klarer å stoppe alle kuttforslagene som er ute på høring. Vi jobber for å unngå så mange kutt som mulig, men det som kom i dag hjelper oss ikke all verden, sier Sørheim.

Gir millioner for stigende priser

I tillegg får fylkeskommunene kompensasjon for prisstigningen som er ventet å komme i 2023, og som man ikke så da statsbudsjettet ble lagt fram.

Da statsbudsjettet ble lagt frem i oktober i fjor, regnet de med en prisvekst i 2023 på 2,8 prosent. Det har blitt justert flere ganger, og torsdag sa regjeringen at de tror prisstigningen lander på 5,2 prosent i år.

Møre og Romsdal får 71 millioner kroner ekstra i år for å bøte på dette, men det blir likevel ikke sjampanje til lunsjen i fylkeshuset.

– De millionene betyr for Møre og Romsdal at vi ikke trenger å kutte mer i drifta vår i år enn vi har planlagt, sier Sørheim.

Les også No kjem ferjekutta – nesten alle samband i Møre og Romsdal vert råka

Ferja Suløy som går mellom Sulesund og Hareid.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL