NRK Meny
Normal

– Vi er en av de store taperne

PostNord reagerer sterkt på at de nå står i fare for å miste godstransporten på Raumabanen. – Enda flere kan miste jobben, tror ordføreren.

Raumabanen CargoLink

GODS: Cargolink, som nå legger ned, tok over godsdrifta på Raumabanen etter at CargoNet la ned godstransporten i 2013.

Foto: Leif Jonny Olestad

PostNord mener de er en av de store taperne hvis godstrafikken på Raumabanen forsvinner. Kommunikasjonssjef i selskapet, Bjørn Thorvaldsen, sier det er fortvilende å måtte flytte transporten fra jernbanen til veg.

– De store taperne her er oss godstransportører som ønsker å bruke toget for å frakte varer til våre kunder. Konkurranse er alltid bra, og med kun en aktør igjen frykter vi for pris og tilgjengelighet. Vi frykter nå for kapasiteten på bane og at mer volum da vil gå på veg.

I dag går det 450 vogntog opp Romsdalen hver dag. Når godstrafikken på Raumabanen legges ned tilsvarer det opp mot hundre nye vogntog.

– Negativt

Bjørn Thorvaldsen

Kommunikasjonssjef i PostNord, Bjørn Thorvaldsen, håper noen andre vil ta over transporten på Raumabanen.

Foto: Privat

Beskjeden om at Cargolink legger ned hele virksomheten i Sør-Norge kom som en overraskelse. 70 mennesker vil miste jobben.

– Dette kom bardust på oss, og det er veldig negativt for PostNord sin del. Vi satser på jernbanen og er en stor tilhenger av den. Raumabanen er kanskje den godsstrekningen i Norge som har fungert best.

Thorvaldsen mener det er nødvendig å beholde den mest miljøvennlige og framtidsretta måten å transportere på.

– Spesielt over større avstander. Ved å bruke veg frykter vi for pris og tilgjengelighet. Vi håper derfor at vi finner en løsning for å fortsette med godstrafikken på denne strekninga, sier Thorvaldsen.

– Det er imidlertid ikke enkelt å være togtilhenger i Norge. Skjebnens ironi er at den jernbanestrekningen som fungere best innenfor godstransport i Norge risikerer å bli neglisjert og reduseres. I motsetning til resten av landet så fungerer infrastrukturen her.

Han fortsetter med å si at PostNord er alltid gode til å planlegge trafikk og infrastruktur, og mener at de skal klare denne omleggingen også. Men konsekvensen kan bli at de må kjøre mer på veg.

Vil kjempe for banen

Lars Olav Hustad

Lars Olav Hustad, ordfører i Rauma (H), gir ikke opp å få gods tilbake på Raumabanen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Stortingsrepresentant Helge Orten (H) vil nå ta problemstillingen videre til Stortinget. Han mener at det er en ønska politisk målsetting å få flytta mer fra vegen over til jernbanen eller til sjø.

– Vi har vært i kontakt med departement, og vår stortingsrepresentant. Det må opp på høyeste nivå skal vi klare å få orden på dette, sier ordføreren i Rauma, Lars Olav Hustad.

Hustad sier at konsekvensene kan bli enda større en vi ser nå. Han nevner selskap som PostNord og Bring, som leverer gods til Åndalsnes.

– Dette kan føre til at mange mister jobben på grunn av det som skjer her nå.