Hopp til innhold

Politikerne i Hareid sa nei til Ulstein - men full strid om plan B

Kommunestyret i Hareid sa onsdag kveld ja til at Hareid bør fortsette som egen kommune, men det var stor uenighet om hvor tydelig vedtaket er, og hvilke signaler det gir.

Kommunestyret i Hareid

Ordfører Anders Riise (H) i midten og varaordfører Kristian Fuglseth (Folkelista) til høyre var svært uenige i forlaget som ble vedtatt.

Foto: Trond Vestre / NRK

Kommunestyret i Hareid skulle ta stilling til intensjonsavtalen om å slå sammen Hareid og Ulstein til Hareidlandet kommune etter at det ble gjennomført folkeavstemning og innbyggerhøring.

I folkeavstemninga 22. august svarte 60 prosent av innbyggere nei til en slik sammenslåing mens 39 prosent svarte ja. I en innbyggerundersøkelse som ble offentliggjort samtidig var det også flere som sa nei enn ja, men forskjellen var mindre.

Tidligere har innbyggerne avvist både en sammenslåing med fire andre kommuner på ytre søre Sunnmøre og en storkommune der Ålesund var med.

En plan B

Kommunestyret i Hareid

Politikerne i Hareid hadde mye å diskutere onsdag kveld.

Foto: Trond Vestre / NRK

Flertallet i kommunestyret i Hareid bestående av Høyre, Frp, Venstre og en Ap-politiker viste til Fylkesmannens tilråding som kommer 3. oktober, og Stortingets behandling av ny kommunestruktur til våren, og føyde til et punkt 3 som ble tema for debatten:

"Dersom Fylkesmannen i si tilråding og Stortinget i si handsaming, likevel vel ei ny organisering av kommunestrukturen, vil Hareid kommunestyre vise til intensjonsavtalen om Hareidlandet kommune av 07.07.2016 og ber om at denne vert lagt til grunn."

– Det er viktig å ha et alternativ

Annika Brandal

Annika Brandal (Venstre) mente det var riktig å vise til Ulstein som alternativ dersom Hareid ikke får bestå som i dag.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Hovedkonklusjonen her er at Hareid fortsetter som egen kommune. Men det er ikke kommunestyret som skal gjøre det endelige vedtaket. Sannsynligvis vil Fylkesmannen komme med anbefaling om en ny kommunestruktur, og vi vet ikke hva Stortinget vil gjøre. Derfor er det viktig at vi peker på hva slags alternativ vi ønsker dersom vi ikke får fortsette som egen kommune, sa Annika Brandal (V).

Truls Røyset Håbakk

Truls Røyset Håbakk (Frp) la frem forslaget som fikk flertall.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg tror Hareidlandet kommune kunne ha blitt en god kommune, men folk har sagt at de ikke vil. Forslaget vårt er ikke til å misforstå. Forslaget betyr et klart ja til Hareid som egen kommune, sa Truls Røyset Håbakk (Frp) som fremmet forslaget fra talerstolen.

– Dette minner om en omkamp

Men flere politikere gikk til angrep på punktet som viste til at en sammenslåing med Ulstein er det beste alternativet dersom Hareid ikke får fortsette som i dag.

– Vedtaket som vi skal gjøre, må være i klart samsvar med det folk har svart i folkeavstemninga. Vi kan ikke ha et tilskudda vedtak som sier ja takk begge deler, sa Bent Brandal (Folkelista).

Kristian Fuglseth

Varaordfører Kristian Fuglseth (Folkelista) advarte mot utydelige signaler.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi må gi et tydelige signal. Vi kan ikke gjøre et vedtak som byråkratene kan tolke i den ene og den andre retningen. Det vi gjør nå er å følge folkeviljen i det ene punktet og så få Fylkemannen tommelen opp i det neste punktet. Dette minner om en omkamp, sa varaordfører Kristian Fuglseth (Folkelista).