Hopp til innhold

NVE setter ned farenivået ved Veslemannen: – Stort sett alt har rast ut

NVE har fredag sett på rasområdet fra lufta. De bekrefter at Veslemannen har falt. Beboerne får nå flytte hjem.

NVE var fredag oppe i helikopter for å undersøkte raset fra Veslemannen.

Lars Harald Blikra og Lars Olav Hustad ser at det går ras nedover fjellsida fra Veslemannen

Lars Harald Blikra og Lars Olav Hustad fikk se et nytt skred komme nedover fjellsida like før de fredag skulle gi en ny pressebrifing.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Etter det store skredet fra Veslemannen torsdag kveld inspiserte seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra, rasområdet fra helikopter fredag. Han sier at de fortsatt jobber med å regne på hvor mye steinmasse som har rast ut fra Veslemannen, men sier at det er store masser som er vekk fra partiet.

– Vi hadde et stort skred som gikk i går. Vi har vært oppe og sett og bekreftet at det er det aktive området som har rast. Stort sett alt.

– Vi prøver å kartlegge, men anslagsvis er det 50.000 kubikkmeter, kanskje litt mer, som har gått ut nå. Men dette har jo gått i mange ras dette, sier Blikra.

Mens pressen ventet på at brifingen skulle starte fredag ettermiddag gikk det et nytt skred fra partiet.

Blikra sier at det fortsatt er småting igjen som kan rase ut.

– Vi har målt i hele natt og fått bekreftet at det ikke er bevegelser lenger oppe. Det ser stabilt og bra ut, sier Blikra.

Derfor setter NVE ned farenivået. Politimesteren bekrefter at de opphever ferdselsforbudet i området og beboerne kan derfor flytte tilbake til hjemmene sine.

Politimester Ingar Bøen var glad for å kunne oppheve ferdselsforbudet. Han sier under pressebrifingen at det ikke har vært en trivelig oppgave for politiet å måtte tvinge folk fra gård og grunn, og han er glad evakueringen er over.

– Dette er en stor dag for dem som har vært evakuert, men også for Rauma-samfunnet generelt, sier ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad.

Fjellpartiet Veslemannen i Rauma
Foto: Synnøve Hole / NRK

Overrasket over at skredet ikke har kommet før

Etter å ha sett området fra lufta er Blikra mest overrasket over at det rasfarlige området har bevegd seg så mye, over så mange år, uten at det har gått et stort skred.

Lars Olav Hustad (ordførar i Rauma) og Lars Harald Blikra i NVE

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, og seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra, sier det var spektakulært å se rasstedet fra helikopter.

Foto: Synnøve Hole / NRK

– Det er jo stupbratt der.

Likevel har bevegelsene gang på gang stoppet opp. Den nedre delen, Spiret, har holdt fjellpartiet oppe. Denne steinkonstruksjonen har vært sterkere enn geologene klarte å forutse og Veslemannen har vært et vanskelig fjell å bli klok på.

– Men det er merkelig når man ser det nå, sier Blikra.

Rød ring rundt området der Spiret sto i fjellpartiet Veslemannen i Rauma
Rød ring rundt Spiret i fjellpartiet Veslemannen i Rauma

Det 50 meter høye spiret man kan se på før-bildet ble torsdag borte etter raset.

Øyvind Sandnes/Roar Strøm/NRK

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, har lenge ønsket seg et stort skred fra Veslemannen. Han syntes at det var interessant å se området fra lufta.

– Det er en gåte at det ikke har kommet før når man ser hvor bratt det er der oppe. Det er interessant å se de store kreftene som har vært i sving, og hvordan fjellet har blitt vasket vekk.

Stort merke i fjellet

Lars Harald Blikra, NVE

Geolog Lars Harald Blikra lærte av situasjonen i 2014 da han varslet at skredet ville komme innen få timer.

Foto: NRK

For Blikra var det spektakulært å komme opp i helikopter og se rasområdet. Han sier at de ser tydelige bratte kanter og et dypt område i fjellet der raset har gått. Han synes det er litt rart at store deler av partiet nå er rast ut. Senest i fjor gikk han rundt i området under en periode der fjellet var stabilt og frosset fast.

– Det er en merkelig følelse. Nå er det bare vekk, sier Blikra.

Lars Harald Blikra fra NVE, politimester Ingar Bøen og ordfører Lars Olav Hustad skal tilbringe kvelden på helt forskjellige måter.

Lars Harald Blikra fra NVE, politimester Ingar Bøen og ordfører Lars Olav Hustad skal tilbringe kvelden på helt forskjellige måter.

Trodde nå på et skred

I 2014 varslet geologen at skredet var få timer unna. Men så kom det ikke. Heller ikke de neste gangene NVE satte opp farenivået til rødt, kom skredet. Siden den gang har geologene vært nøye på å understreke at de varsler skredfare og ikke skred, og de har ikke villet si noe konkret om når de har trodd et skred ville komme. Selv ikke da bevegelsene i fjellpartiet denne uka nådde nye rekordnivå for hver dag som gikk, ville geologene estimere noe tidspunkt for et skred. Til det har de fått for mange overraskelser opp igjennom årene.

Men torsdag kveld hadde Blikra troa da bevegelsene kom opp i en meter i døgnhastighet.

– Vi har jo sagt at vi har trodd det skulle komme før, så jeg kunne nesten ikke si det. Men vi var rimelig trygge da vi så utviklingen utover dagen. Det var jo ingen vei tilbake i går.

Lars Harald Blikra og Lars Olav Hustad ser at det går ras nedover fjellsida fra Veslemannen

Lars Harald Blikra og Lars Olav Hustad fikk se et nytt skred komme nedover fjellsida like før de fredag skulle gi en ny pressebrifing.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Geologene har lært mye siden 2014. Både om hvordan de kan måle bevegelser, men også om hvordan man skal håndtere slike situasjoner. Blikra var ikke til stede i Rauma da skredet gikk torsdag kveld. Men det var han ikke så opptatt av fredag da han endelig kunne sette ned farenivået.

– Det er mye kjekkere å være her i dag.

I ettermiddag fikk de som bor under fjellet Mannen beskjed om faren ved Veslemannen er over, hele det rasfarlige området har rast ut. De evakuerte kan flytte hjem.

Fredag ettermiddag fikk de som bor under fjellet Mannen beskjed om faren ved Veslemannen er over. Hele det rasfarlige området har rast ut. De evakuerte kan dermed flytte hjem.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL