Hopp til innhold

Maritim Bransjeforening ser mørkt på 2017

Styrelederen i Maritim Bransjeforening i Norsk Industri er ikke spesielt bekymret for neste år, men tror 2017 vil bli verre. – Virkemidlene må komme fort for at det skal hjelpe i 2017.

Kjersti Kleven

Styreleder Kjersti Kleven sier ordreinngangen så langt i år er for liten til at 2017 dekkes opp.

Foto: Terje Reite / NRK

Ifølge styreleder Kjersti Kleven viser tallene til norske verft at ordreinngangen for neste år er nesten som normalt, men 2017 ser verre ut.

– Ordreinngangen så langt i år er for liten til at vi dekker opp veldig mye av 2017. Foreløpig er det 5–6 milliarder som skal leveres til 2017, mot et behov på knapt 20.

Kjersti Kleven er tillegg til å være styreleder i Norsk Industri, styreleder i Kleven Maritime.

Mandag falt oljeprisen til nye rekordlave nivåer. Prisen på et fat av den amerikanske lettoljen er nå 38,24 dollar. Så lav har ikke prisen vært siden finanskrisen i 2009. Prisen på Nordsjøoljen endte på 42,69 dollar, som også er det laveste tallet siden 2009.

Ny ordning

Nedgang i oljeprisen og et labert offshoremarked har gjort at mange den siste tiden har mistet jobbene.

– Offshorenæringa har stoppa litt opp og det har ikke vært nye ordre på offshoreskip, sier Kleven.

Håpet er at nye krav til miljøvennlig teknologi skal føre til fornying av både fergeflåten, fiskebåter og andre fartøy, ifølge Kleven.

– Men de virkemidlene må komme fort for at det skal hjelpe i 2017.

Et samarbeid mellom industrien og statsforetaket Enova er nå på trappene.

– Enova vil snart komme med en ordning som skal stimulere til miljøteknologiutvikling på sjøtransport og det kan være en veldig bra ordning både for fiskebåter, ferge og kystfrakt generelt som har et stort behov for fornying.