Hopp til innhold

Kommunene mener det er nødvendig med dobbeltrom til eldre

Nesten 130 eldre mennesker bor på dobbeltrom ved sykehjemmene i Møre og Romsdal.

Dobbeltrom

Her er et av dobbeltrommene ved Glomstua omsorgssenter i Molde.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Det viser en undersøkelse som NRK har gjort. 30 av 36 kommuner har svart på undersøkelsen. Undersøkelsen viser at 64 dobbeltrom i bruk.

Gir samhandlingen skylden

Kommunene mener Samhandlingsreformen må ta skylden for at de må bruke dobbeltrom. Men assisterende fylkeslege, Cato Innerdal, sier dette ikke er en god nok unnskyldning.

Cato Innerdal

Assisterende fylkeslege, Cato Innerdal, sier samhandlingsreformen ikke er en god nok unnskyldning

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

– Samhandlingsreformen har ikke kommet som noen overraskelse for kommunen eller kommunestyret, så situasjonen man nå står i er noe kommunens øverste ledelse med kommunestyret i spissen må ta med seg i planlegginga av fremtidige helsetjenester, sier han.

Innerdal vil ikke kommentere om han synes 64 dobbeltrom er mye eller lite, og presiserer at folk ikke har krav på enkeltrom. Men han sier at tilbudet skal være forsvarlig for den enkelte.

Les også:

Kortidsopphold

Ingen av kommunene som har svart på undersøkelsen sier de har trippelrom, slik det kom frem de hadde på Glomstua omsorgssenter i forrige uke.

Birthe Vegsund

Teamleder ved tildelingskontoret, Birthe Vegsund, forteller at dobbeltrommene bare er til kortidsopphold.

Foto: Bibbi Kjølås / NRK

Ålesund har per i dag 18 dobbeltrom, men noen er øremerket ektepar som ønsker å bo sammen. Birthe Vegsund som er teamleder ved tildelingskontoret, sier de andre dobbeltrommene kun er kortidsopphold.

– Det er ferdigbehandla pasienter som ikke kan dra hjem og som trenger et kortidstilbud for avklaring av videre hjelpebehov, sier hun.

Hva legger Ålesund kommune i et kort opphold?

– Per i dag har vi korttidsopphold som har vart opp mot 16- 18 uke på det lengste, forteller hun.

Les også:

Ikke nødvendigvis rosenrødt

Svarene som NRK har fått inn sier ingenting om noen bor på dobbeltrom mot sin vilje, men både Sande, Eide, Rindal og Averøy oppgir at beboerne har vært på dobbeltrom i mer enn ett år. Kommunene opplyser at de ikke har fått klager på dette. Fylkeslegen mener det ikke nødvendigvis betyr at alt er rosenrødt.

– Opplysninger som er kommet frem via media er jo at både pårørende og pasienter uttrykker tilbakeholdenhet i forhold til det å klage på det tilbudet de mottar i kommunene. For det er ikke sånn at mangel på klage betyr at alt er slik det bør være, sier han.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL