Hopp til innhold

Langvarig nedstengning av gassanlegget

Samtidig som Polarled legger rør ut fra Nyhamna i Aukra til Aasta Hansteen-feltet, er forberedelsene i gang med å stenge hele gassanlegget for en lengre periode.

Polarled kobles til landanlegget

Verdens største rørleggingsskip skal legge et 480 kilometer langt rør mellom Nyhamna i Aukra og Aasta Hansteen-feltet utenfor Bodø.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Polarled skal knytte Aasta Hansteen-feltet utenfor Bodø sammen med Nyhamna i Aukra. Verdens største rørleggingsskip startet torsdag med å legge det 480 kilometer lange røret mellom Nyhamna og Bodø.

En milepæl ble nådd da arbeidet med å koble gassrørledninga Polarled til landanlegget startet.

Kritiske operasjoner

Lillian Aasheim

Kommunikasjonssjef i Shell for Nyhamna Expansion, Lillian Aasheim.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Den neste hendelsen blir når anlegget må stenge all produksjonen i midten av mai i inntil to måneder. Dette blir den største nedstengningen i anlegget sin historie.

– Dette er en milepæl for oss når vi skal stenge ned og gjøre mye arbeid på området, sier kommunikasjonssjef i Shell for Nyhamna Expansion, Lillian Aasheim.

Frem til nå under utbygginga har produksjonen gått for fullt inne på gassanlegget, men sikkerheten krever at anlegget stopper når de mer kritiske operasjonene skal gjøres.

– Da begynner vi å tømme anlegget for gass. Det er nødvendig å fjerne all gassen fordi det er en del operasjoner, som vi ikke kan gjøre når det er varmt, altså når det er gass i anlegget.

– Mange store moduler skal sveises sammen, og det å gjøre sveisearbeid på et varmt anlegg er ikke heldig. Når anlegget er stengt, må vi ta modulene inn og arbeide med dem, sier Aasheim.

Nyhamna bygges ut

Utbygginga pågår for fullt mens anlegget er i drift, men fra midten av mai tømmes anlegget for gass.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Oppbemanning

På Nyhamna trengs det flere folk som kan arbeide i tiden etter at prosjektet er i gang. I dag er det omkring 650 mennesker på anlegget og det vil bli en oppbemanning på 1400 mennesker, ifølge kommunikasjonssjefen.

– Vi skal bygge ut campen og vi da være et av Norges største hotell. I en periode vil aktiviteten på Nyhamna være mer intens, så vi gjør det vi kan med å ha pendlerbusser, slik at vi reduserer antall biler på ferga.

– Gassen fra Ormen Lange betyr mye for Storbritannia. Det er enorme verdier og når dere stenger anlegget, blir det ikke enorme tap?

– Nei, for den ligger fortsatt i reservoaret, men vi henter den opp litt senere.

Polarled

Polarled skal knytte Aasta Hansteen-feltet utenfor Bodø sammen med Nyhamna i Aukra.

Foto: Roar Strøm / NRK