NRK Meny
Normal

Hvorfor er Skårungen påkledd i dag?

I årets første snøbyger ved kysten ble fiskergutten Skårungen påkledd med søppelsekker og sperretape. Og han var ikke den eneste statuen som fikk samme behandling.

Kunstneraksjonen

Skårungen på Apotekertorget i Ålesund har opplevd enda verre vær enn sluddbygene som var i dag. Men i dag fikk statuen klær på, i form av mørk plast og tape. Dette skjedde i protest mot regjeringens kunstpolitikk.

Foto: Terje Reite / NRK

Men det var slett ikke nordvesten med piskende sludd og temperaturer ned mot null grader som var foranledningen til denne påkledningen.

Det var heller en frykt for et kaldere samfunn med mindre kunst. For tenk om kunsten, både i det offentlige rom, i gallerier og hjemme ble borte?

Kunstneraksjonen

Kunstnere og kunststudenter markerte Kunstneraksjonen i Ålesund tirsdag.

Foto: Terje Reite / NRK

Kunstneraksjonen er en nasjonal aksjon for kunstens fremtid. I dag er folk oppfordret til å ikke benytte seg av kunst og kultur. Og aksjonen er en protest mot den nye regjeringens kulturpolitikk.

Heidi Rødstøl

Heidi Rødstøl er styremedlem i BK Møre og Romsdal.

Foto: Terje Reite / NRK

Regjeringen har foreslått å kutte i ordningen for Statens kunstnerstipend med 15 millioner kroner. Disse stipendene er svært viktig for norske kunstnere, sier styreleder i Bilde kunstnere Møre og Romsdal, Heidi Rødstøl.

Ifølge aksjonistene er stipendordningen livsviktig for kunstnerne, fordi den sikrer kvalitet, kontinuitet, minimum levekår og den frie kunsten.

Kunst blir jo ofte avduket. Nå gjør vi det motsatte, og dekker til, sier Heidi Rødstøl.

I dag gikk en rekke av kunstnerne fra Møre og Romsdal og kunststudenter gjennom Ålesund. De begynte på kunstgalleriet Kube, der inngangsdøren ble dekket til med sperretape.

Deretter gikk turen via fiskergutten Skårungen på Apotekertorget, via Kongens gate til Kunstforeningens lokaler. Over alt det finnes kunst i det offentlige rom i Ålesund ble kunsten tildekket.

Kunstneraksjonen

Også Kunstambulansen i Ålesund ble dekket til av sort plast under aksjonen.

Foto: Terje Reite / NRK

Aksjonen foregår også på Internettet. Folk er oppfordret til å delta ved å dekke til kunsten sin, ta bilde av den tildekte kunsten og laste bildene opp med #kunstneraksjonen.

Kulturdepartementet understreker i en e-post til NRK at kuttet i stipendene er reversert i budsjettforliket mellom de fire partiene.