NRK Meny
Normal

Nordmørskommuner sender brev til kontrollkomiteen

KRISTIANSUND (NRK): Ordføreren og rådmannskollegiet på Nordmøre vil sende en uttalelse til kontroll- og konstitusjonskomiteen, og be dem om å ordne opp i sykehusstriden, før de eventuelt går til rettslige skritt.

advokat i Kristiansund kommune Kjetil Wedervang Mathisen til venstre og kommuneadvokat Ole Ødegård

Advokat i Kristiansund kommune Kjetil Wedervang Mathisen til venstre og kommuneadvokat Ole Ødegård.

Foto: Roar Halten / NRK

– Vi håper kontroll- og konstitusjonskomiteen klarer å rydde opp, slik at vi slipper å gå til rettslig skritt. Vi skal jobbe frem en uttalelse i løpet av helgen, og kommer til å sende den mandag morgen, sier ordfører i Aure, Ingunn Golmen.

Møte Kristiansund

Her sitter kommuneledelsen i Kristiansund samlet klokken 12.00.

Foto: Frode Berg / NRK

Sammen med Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen og resten av ordfører og rådmannskollegiet (ORKIDÉ) på Nordmøre møttes de til møte i Kristiansund rådhus fredag kl. 12.00.

Misnøyen med helseforetakenes og helseministerens vedtak om å legge sykehuset på Opdøl i Molde er stor, mest fordi de mener prosessen er råtten grunnet beskyldninger om press og korrupsjon.

Vurderer anmeldelse

Tidligere samme dag var eks-ordfører Dagfinn Ripnes og nåværende ordfører Per Kristian Øyen klare på at de vurderer å anmelde staten for brudd på helseforetaksloven.

– Vi ønsker å få alle kort på bordet, og er i gang med å vurdere de juridiske elementene, og hva en eventuell anmeldelse kan basere seg på, sier ordfører Per Kristian Øyen.

Per Kristian Øyen

– Vi peker på brudd på helseforetaksloven, sier ordfører Per Kristian Øyen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Hva slags sak kan det bli aktuelt å gå til?

– Vi peker på brudd på helseforetaksloven, og for så vidt flere ting. Vi har fått et notat fra en advokat, som vil bli vurdert i løpet av møtet, sier ordføreren.

Sterke reaksjoner

Bakgrunnen for misnøyen rundt prosessen er beskyldningene rundt Astrid Eidsvik sin avgang og lederflukten i helseforetakene.

Ifølge sentrale skikkelser som styremedlem Harald Topphol i Helse Møre og Romsdal og fagdirektør Odd Veddeng skal Eidsvik ha blitt presset til å velge Opdøl i Molde fremfor Storbakken i Kristiansund.

Fredag ble Molde-alternativet formelt godkjent av helseminister Bent Høie.

– Mange tror dette er siste ord, men det er det ikke. Denne saken skal prøves rettslig, ettersom det er brudd på foretaksloven og forvaltningsloven. Det har vært en heksejakt på alle Storbakken-sympatisører, og vi skal sørge for at saken blir brakt inn for retten, slik at disse tåkefyrstene under ed må si hva som har skjedd, sa Ripnes til NRK før fredagens møte.

Venter etterspill

Magnus Takvam om revidert

NRKs politiske kommentator, Magnus Takvam, tror saken kommer til å få politisk etterspill.

NRKs politiske kommentator, Magnus Takvam, tror saken kommer til å få etterspill, men er tvilende til om det blir av den juridiske sorten.

– Det kommer nok til å bli politisk etterspill i kontrollkomiteen i Stortinget. Uttalelsene fra ordføreren i Kristiansund viser at Høies beslutning skaper bitter strid og splittelse i fylket, noe jeg tror alle mener er uheldig, sier Takvam, og legger til:

– Den juridiske biten er jeg mer usikker på. Kommunen som nå skal saksøke staten har ennå ikke bestemt seg for hva anmeldelsen skal gå ut på.

Se Dagfinn Ripnes tordne HER:

Dagfinn Ripnes