NRK Meny
Normal

Havila: Optimismen har økt i Herøy

Havila-avtalene tenner nytt håp for folk i Herøy. Trass i skip i opplag, oppsigelser og permitteringer, er stemningen snudd. Nå tror folk på bedring.

Fosnavåg Herøy

HERØY: Selv om ruskeværet herjer, er folk i Fosnavåg blid. Etter gladmeldingen fra Havila Shipping i går, tror de lokale at veien nå vil gå oppover.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– Stemningen er veldig bra. Det er veldig mye glede, sier Trond Nærø.

Trond Nærø (f.v.) og Viktor Arnesen

Trond Nærø (f.v.) og Viktor Arnesen.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Praten går rundt kafebordet i Fosnavåg i Herøy kommune. I generasjoner har de levd av sjøen. Mange har vært urolige for de økonomiske brottsjøene i den maritime næringa. Nå ser det lysere ut.

– Optimismen har kommet tilbake etter at Havila kom i orden med sine finanser, sier Viktor Arnesen.

De økonomiske avtalene som ble loset i havn i går tenner lys om håp og gjorde det kjekkere å gå på jobb i dag for administrerende direktør.

– Det er en glede å være tilbake på kontoret når du har slike budskap som du får med deg fra gårsdagen. Det var en god velkomst da jeg kom inn på kontoret i dag tidlig, sier Njål Sævik.

Store endringer for Havila

Mye papirarbeid og opprydding står foran Sævik før alle problemer er ryddet av veien. Han har fått 4 år til å rette opp økonomien.

Njål Sævik

Administrerende direktør Njål Sævik, i Havila Shipping.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Havila-konsernet står nå foran store endringer.

– Det ligger i planen at vi skal selge ut syv av de båtene som er i flåten i dag. Vi har nå seks båter i opplag og har varslet at vi skal legge tre til i opplag før året er omme.

– Den prosessen vi har vært gjennom og står i, medfører at vi vil bli færre medarbeidere og det er det jeg synes er mest leit med den situasjonen som er oppstått, sier Sævik.

De lokale har sympati

Gunnar Kvalsvik

Gunnar Kvalsvik har lenge vært venner med Havilas styreleder Per Sævik.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Mannskapet på båtene talte omkring 800 personer for bare kort tid siden. Nå er 200 sagt opp og ytterligere 70 må gå om kort tid.

Men folk i Herøy har likevel sympati med Havila-eierne.

– Jeg har vært god venn med Per Sævik i alle år, og jeg har synes synd på han. Nå håper jeg det ordner seg, og det gjør det sikkert, sier Gunnar Kvalsvik.