NRK Meny
Normal

Håper på byggestart i 2015

Gleden var stor da fylkestinget onsdag formiddag sa ja til Nordøyvegen.

Bjørn Sandnes, Cine Finstad Austnes, Eva Hildre og Norvald Kjerstad

Ordfører Bjørn Sandnes (H), Cine Finstad Austnes (FrP), Eva Hildre (H) og Norvald Kjerstad jublet etter vedtaket i fylkestinget.

Foto: Trond Vestre / NRK

Usikkerheten rundt økonomien i prosjektet har ført til flere runder i fylkestinget. Nordøyvegen vil totalt koste rundt tre milliarder kroner.

Vedtaket onsdag formiddag betyr at fylkestinget velsigner bompengesøknaden. Nå er det opp til regjeringa og Stortinget å avgjøre om prosjektet er liv laget.

Ordfører Bjørn Sandnes (H) var veldig godt fornøyd med vedtaket i fylkestinget i dag.

- Vi er veldig glad på alles vegne. Et enstemmig fylkesting går inn for det fylkesordføreren har kalt det største økonomiske løftet i historien, sa Sandnes etter at vedtaket var gjort.

- Når håper du at Stortinget vil kunne gjøre sitt vedtak?

- Jeg har tro på at vedtaket blir gjort i 2014, men neppe før ferie. Da kan bygginga av Nordøyvegen komme i gang i 2015, sier Sandnes.

Fergesubsidiene

Statssekretær i samferdselsdepartementet, Jon Georg Dale, møter politikere fra Møre og Romsdal

Statssekretær i samferdselsdepartementet, Jon Georg Dale (Frp), i møte med politikere fra Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Fergesubsidiene er det store usikkerhetsmomentet i Nordøyvegen.

Dette er en ordning som innebærer at det et fergesamband ville ha kostet Staten blir overført til det vegprosjektet som erstatter fergesambandet.

I går ble statssekretæren i Samferdselsdepartementet, Jon Georg Dale fra FrP, spurt om denne ordninga vil bestå.

- Dette er en kjent problemstilling som Fremskrittspartiet og forøvrig også Høyre har arbeidet med i mange år. I regjeringsplattformen har vi sagt at vi ønsker å videreføre ordningen for riksvegferger. Vi jobber også med å få plass et regelverk knyttet til fylkesvegferger. Det er en litt komplisert materie som det vil ta litt tid å rydde opp i, men vi er i gang, sier Jon Georg Dale til NRK.

- En veldig god dialog

- Kompliserer det saken at to departementet er involvert?

- Det er alltid slik at det vil komplisere det litt. Men det er en veldig god dialog mellom oss og Kommunal- og regionaldepartementet og jeg har stor tiltro til at denne prosessen blir god, sier Dale.

- Men vil det ikke være natrulig å likebehandle riksvegferger og fylkesvegferger?

- Dette er jo ett av de spørsmålene vi skal lande i regjeringa. Men det er jo slik at det er i mange fylkesvegprosjekt at du kan hente ut stor effekt på fergeavløsningsmidler, og det er vi naturligvis klar over, sier Dale.

- Forutsetningen er at fergesubsidiene skal bestå i 30 år. Jeg tror og håper at sentrale politikere ser viktigheten i opprettholde denne ordningen. Det vil koste Staten enda dersom fergene skal gå i 30 år, sier ordfører i Haram, Bjørn Sandnes.