Hopp til innhold

– Hver gang vi er på fylkestinget så er det jubeldag

Forkjemperne for Nordøyvegen ser lysere på framtida etter at fylkestinget igjen sa ja til å bygge veien som skal binde sammen øyene i Haram og Sandøy med fastlandet.

Forkjempere

Norvald Kjerstad og Jessica Gärtner er blant dem som kjemper for Nordøyvegen. I går sa fylkestinget igjen ja til å bygge veien.

Foto: Trond Vestre / NRK

Fylkespolitikerne vedtok tirsdag ettermiddag å gå videre med Nordøyvegen. Prosjektet har vært gjennom flere runder i fylkestinget. Mandag sa et enstemmig fylkesutvalg ja til å jobbe videre med prosjektet.

LES OGSÅ:
Krev fortgang i arbeidet med Nordøyvegen

– Ja, nå er vi fornøyd og vi satser på at det snart blir slutt på fergeturene, men turer via Nordøyvegen. Vi er klar til å betale bompenger, sier Jessica Gärtner, som er en av øyboerne.

Nordøyvegen

Nordøyvegen skal binde sammen øyene i Sandøy og Haram med fastlandet ved hjelp av broer og tunneler.

Foto: NRK

Denne gangen ville fylkesrådmannen bruke mer tid fordi han mente økonomien var usikker.

– Stor betalingsvilje lokalt

Fylkespolitikerne håper å få sende bompengesøknaden til Stortinget i oktober.

– Nå føler jeg at fylkestinget og politikerne har forstått finansieringsplanen og at dette er et selvstendig prosjekt og finansieringen er god. Det går ikke på bekostning av andre ting og det er stor betalingsvilje lokalt, sier forkjemper Norvald Kjerstad.

Nordøyvegen som skal binde sammen øyene i Haram og Sandøy med fastlandet, vil totalt koste nærmere tre milliarder kroner.

Oddbjørn Vatne

Oddbjørn Vatne sier politikerne blir tryggere på prosjektet.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Politikerne blir allsidig tryggere på dette, de ser at det er et godt fremlegg, så runden har virket godt, sier Oddbjørn Vatne i Senterpartiet.

Ulike finansieringsalternativ

Helge Orten, Høyre sin gruppeleder, mener Nordøyvegen er et godt prosjekt.

– Hva konkret må på plass når det gjelder disse fergesubsidiene som er en av de usikre forutsetningene?

– Slik jeg ser det er det to alternativ. Det ene er at departementet setter seg ned og gir oss en skriftlig bekreftelse på at vi får beholde rammeoverføringen og kan bruke fergesubsidier i 30 år fremover i finansieringsgrunnlaget, sier Helge Orten.

Helge Orten

Helge Orten er positiv til Nordøyvegen prosjektet.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det andre alternativet er at vi må ta det i forbindelse med bompengesøknaden der Stortinget går inn og godkjenner finansieringsplanene, sier Orten.

Forrige uke gikk også et stort flertall av samferdselsutvalget inn for å ikke utsette avgjørelsen om å bygge Nordøyvegen. Og i går sa fylkestinget igjen ja til å bygge veien.

– Dette er en jubel dag! Hver gang vi er på fylkestinget så er det jubeldag, så vi har hatt så mange jubeldager at vi gleder oss skikkelig, sier Jessica Gärtner.