Frykter kornåkrer skal drukne

Tung nedbør den siste tiden kan nå føre til drukning av flere av fylkets kornåkrer. Nå haster det med godt vær for fortvilte bønder.

Våt åker

Vått: Mengder med nedbør truer kornavlingene i fylket. Her fra en åker på Syltosen i Fræna.

Foto: Gunnar Sandvik

Sverre Heggset, rådgiver for Landbruk Nordvest, legger ikke skjul på at det nå haster med en godværsperiode for å unngå drukning av kornåkrene.

Bøndene fortviler

Det er ennå for bløtt til å gjødsle i store deler av fylket og mange av kornåkrene sliter i tillegg med dårlig drenering.

– Blir det dårlig vær en uke til, så kommer en del åkrer til å bli skadet. Det må vi bare innse, sier Heggset på vegne av flere fortvilte bønder.

sverre heggset

Haster: - Nå haster det med en godværsperiode, sier rådgiver ved Landbruk Nordvest, Sverre Heggset som frykter for flere kornavlinger i fylket.

Foto: Gunnar Sandvik

Frykter flere dårlige avlinger

Fortvilelsen stiger nå blant bønder som frykter ren drukning av åkrene sine, og følgelig dårlige avlinger.

– Vi kunne gått ut og medisinert åkrene med ny gjødsel som virker raskt, men slik været er nå, så er ikke det mulig. Man er avhengig av sollys i forbindelse med høstinga for å få opp sukkerinnholdet i gresset, utdyper han.

Problemstillingen skal gjelde hele Vest- og Midt-Norge.

Les også: – Det har ikke vært så ille på 80 år

Heggset mener det må være mange år siden det har vært så vått som i år, men ønsker ikke å svartmale situasjonen helt ennå, men det haster altså med en godværsperiode nå.