NRK Meny
Normal

– Det har ikke vært så ille på 80 år

I deler av Norge er kornavlingene i stor fare. Bønder har ikke opplevd en lignende situasjon på de siste 80 årene.

Vann i åker

Regnværet i Trøndelag har ført til at flere åkrer i fylket ser slik ut.

Foto: Eirik Bratberg

Anstein Lyngstad

Assisterende landbrukssjef i Nord-Trøndelag, Anstein Lyngstad, sier de nå krysser fingrene for bedre vær.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Regnværet, som har preget Midt-Norge den siste tida, skaper trøbbel for bøndene. Flere steder i Trøndelag er åkrene fulle av vann.

Landbruksavdelinga hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har kartlagt situasjonen, og det ser ikke bra ut, sier assisterende landbruksdirektør, Anstein Lyngstad.

– Vi har funnet ut at det er omtrent 57.000 mål i nordfylket som ikke er sådd per i dag, mandag 8. juni. Dette er omtrent 20 prosent, og det er veldig mye, sier han til NRK.no.

Siste frist 20. juni

Lyngstad sier de har spurt folk på kontoret og andre steder om noen husker sist gang situasjonen var like ille, og svaret er oppsiktsvekkende.

– Vi har snakka med gamle bønder, og ingen tror det har vært en slik dårlig sesong på 80 år i fylket vårt. Dette er rekorddårlig, sier Lyngstad, som frykter at mange bønder ikke får sådd korn i år i det hele tatt.

– Siste frist er 20. juni, men da kreves det tørt vær i forkant. Og værvarselet sier at det mer eller mindre skal regne jevnt i ti dager framover. Det ser ikke bra ut, sier han.

Uansett hva resultatet blir, så tror ikke landbruksdirektør i Nord-Trøndelag, Kirsten Værdal, at forbrukerne vil merke noen ting.

– Det er nok lite sannsynlig at de vil merke dette. Vi har en nasjonal landbrukspolitikk, og da vil ikke ett år med lite korn i Nord-Trøndelag ha noe å si, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elv i åker i Nord-Trøndelag

Bildet er tatt av en åker i Sparbu i Nord-Trøndelag før helga.

Foto: Eirik Bratberg

– Stor sjanse for å mislykkes

Jon Gisle Vikan

Organisasjonssjef i Bondelaget i Sør-Trøndelag, Jon Gisle Vikan, sier situasjonen er alvorlig i Nord-Trøndelag.

Foto: Morten Andersen/NRK

Bondelaget i Sør-Trøndelag opplyser at alle kornbøndene i sørfylket har sådd. Men med tanke på værvarselet framover, så er situasjonen fremdeles utrygg.

– Hvis dette regnværet fortsetter, så vil vi få en vannmetning i overflata på åkrene, og da gulner kornet, og avlingene kan bli delvis eller helt ødelagt, sier organisasjonssjef i Sør-Trøndelag, Jon Gisle Vikan.

Trøndelag er et utsatt område klimamessig med tanke på kornproduksjon. Og jo lenger nord man kommer, jo vanskeligere er forholdene.

– Omtrent hvert tiende år så kommer det et kornmessig uår i denne delen av landet. Vi er i en klimasone hvor det å mislykkes med produksjonen er ganske så stor. Det er en grunn til at vi her har en lavere gjennomsnittlig produksjon enn Østlandet, sier organisasjonssjefen.

Kan føre til fullstendig avlingssvikt

Dersom bøndene i Nord-Trøndelag ikke får sådd kornet i løpet av den neste uka, ser det stygt ut.

– Ja, da er sjansen for fullstendig avlingssvikt ganske stor, og det er jo en veldig alvorlig konsekvens, sier Vikan.

– Nå krysser vi fingrene for bedre vær, men håpet forsvinner for hver dag som går, sier Lyngstad.

Våronn på Dragvoll

Her er våronna i gang på Dragvoll i Trondheim.

Foto: Monika Wikan Faaness