Hopp til innhold

Erstattet morfin med saltvann

Den kvinnelige sjukepleieren arbeidet ved et sjukehjem i Molde. I en periode på flere måneder stal hun morfin fra ampuller og erstattet dette med saltvann. Hun har også innrømmet tyveri av vanedannende medikamenter fra arbeidsplassen.

Morfin

Illustrasjonsfoto: Morfinampull.

Foto: VAHID SALEMI / AP

Statens Helsetilsyn har nå fratatt kvinna retten til å arbeide som sjukepleier. Vedtaket er en suspensjon av autorisasjonen frem til et endelig vedtak.

Begrunnelsen er at hun anses som en fare for sikkerheten i helse- og omsorgstjenesten. Senere i år skal Helsetilsynet ta stilling til om kvinna skal miste retten til å være sjukepleier for all tid.

Dette er etter vårt skjønn så alvorlig forhold at du må anses å være en fare for sikkerheten i helse- og omsorgstjenesten.

Statens Helsetilsyn / Statens Helsetilsyn

Tatt etter kontroll

Det var i september i fjor at kvinna ble avslørt. Forholdet ble oppdaget da en kontroll fra kommunen avslørte små hull i ampullene med morfin. Det ble fort slått fast at legemiddelet var fjernet fra beholderen og erstattet med saltvann. I tillegg har sjukepleieren forsynt seg med Sobril og Targiniq-tabletter. Medikamenter som potensielt er vanedannende.

I følge arbeidsgiveren er det påvist at det har vært tyveri av morfin fra medisinrommet ved sjukeheimen i perioden fra 5.juni til kvinna ble tatt. Saken granskes også av politiet, og kvinna har i politiavhør innrømmet tyveriene.

Omfattende tyver

Kvinna ble meldt til politiet 2 september. Bakgrunnen var at en kontroll den 26.august hadde avslørt hull i korkene og membranen på ni hetteglass med morfin, styrke 20 mg/ml.

Det var ulik mengde væske i glassene. De neste dagene ble det også funnet plastampuller med morfin med hull i. Morfinen ble sendt til teknisk undersøkelse og analyse.

Etter avsløringen innledet Fylkesmannen i Møre og Romsdal gransking av saken, og kvinna ble suspendert fra stillingen.

I følge Helsetilsynets avgjørelse har kvinna unnlatt å svare for seg, tross flere purringer fra Helsemyndighetene.

Tatt en gang før

Paralgin forte

I 2011 mistet sjukepleieren autorisasjonen etter å ha blitt tatt for tyveri av Paralgin forte ved Molde sjukehus.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Det er ikke første gang kvinna blir tatt for tyveri av legemidler fra arbeidsplassen sin. i 2011 mistet kvinna sin autorisasjon som sjukepleier etter at hun ble tatt for tyveri av vanedannende legemidler fra Molde sjukehus.

Kvinna søkte i 2014 om å få tilbake autorisasjonen, og fikk innvilget dette.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal skrive i sitt notat til Statens Helsetilsyn at tyveri av vanedannende legemidler fra arbeidsplassen representerer et grovt tillitsbrudd både overfor kollegaer og arbeidsgiver. Det bidrar også til å svekke samfunnets tillit til sjukepleieryrket og helsetjenestene generelt.

I tillegg vil det å trekke morfin ut av ampullene og erstatte denne med annen væske, medføre risiko for pasientsikkerheten. I følge Fylkesmannen er det svært alvorlig at pasienter i en kritisk situasjon blir tilført noe annet enn de nødvendige legemidlene,